Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След среща при премиера: Новите пенсионери няма да бъдат ощетени

Политика

След среща при премиера: Новите пенсионери няма да бъдат ощетени

След среща при премиера: Новите пенсионери няма да бъдат ощетени - Tribune.bg
Снимка:

За тази година ще бъдат отпуснати великденски добавки

Новите пенсионери няма да бъдат ощетени при изчисляване на пенсията им. Това стана ясно след среща, свикана от премиера Бойко Борисов за новата формула за пенсиите.

„Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, ние ще продължим разговора за това как ще се изпълни това решение“, заяви след срещата социалният министър Бисер Петков.

„Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер“, потвърди вицепремиерът Томислав Дончев.

Пенсиите ще се изчисляват едновременно и по старата, и по новата формула. Ще се взима по-благоприятната формула. Това обяви шефът на НОИ Ивайло Иванов.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи и че се предвижда да има и великденски добавки за пенсионерите. 

„Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите“, съобщи той и посочи, че очаква това решение да бъде взето още тази седмица.

Новата формула за изчисление на пенсиите е част от реформа от 2014 г., която обаче влиза в сила сега. Промяната предвижда при изчисленията да отпаднат трите години в периода 1997 – 1999 г. Изчисленията показват, че чрез нея 60% от новите пенсионери ще бъдат облагодетелствани, при 11% няма да има промяна. При 30 на сто обаче се очаква да има намаление. Промяната касае само тези, които тепърва ще се пенсионират. За тези, които вече са пенсионери, няма да има промяна.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Мина Подкрепям Бойко трябва незабавно да се вземат мерки
19.03.2019 13:39 / Отговор
Некадърници ГЕРБ работят на принципа проба-грешка, и поправка на некадърността си. Защо трябва да изплащат великденски на социално слаби. Те не са се осуравали. Това е крайно.неспраседлиео. Тая шайка-разбойници трябва да си.ходят от властта. Достатъчно се осраха, ви главе с кметица та.
19.03.2019 15:00 / Отговор
КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА От вчера гледам по частните телевизии/БТВ и НОВА/ как манипулират обществото с една опорна точка на БСП,че на някой си неграмотен математически човек си изчислил пенсията на 425 лева ,а от НОЙ му казали,че ще получава 165,7 лева.По БТВ показаха таблица ,че намаляването на индивидуалния коефициент ще бъде до 8,3% процента,а някой ще имат увеличаване до 4,3%. Формулата за изчисляване на пенсиите се състои само от множители и намаляването на един от множителите,а това е индивидуалния коефициент то с намаляването му със съответния процент ще се получи със същия процент намаляване и на пенсията му.Та в случая ,ако вземем максималното намаляване от 8,3% то пенсията на този човек от БСП от 425 лева ще стане 389 лева,а не 165,7 лева.То бива неграмотни и не ходили на училище хора,но водещи телевизионни предавания да манипулират нашироко обществото е недопустима.Ръководствата на тези телевизии,ако държат на авторитета си трябва да ги изгонят тези служители подкопаващи авторитета им!
20.03.2019 09:17 / Отговор
Лъжа Не е вярно в предходния коментар. Формулата наистина ощетява, защото хората, които са се осигурявали след 2000 година на минималната заплата априори са ощетени. А предходните години се вземат от ведомостите, има УП1, УП2, както и всички средни заплати, подадени от НОИ от 40-те години на миналия век и така се изчислява индивидуалния коефициент. В новата формула трябваше да отпадне тавана, това е подло изкривяване, както и коефициентът за тежестта на прослуженото време трябваше да е 1,5, а остана по старата формула 1,2. Така,че всички пенсионери са ощетени и то драстично от тавана и от този коефициент. Дървеният философ Дончев е пълен неграмотник., както и цялата мафия.
20.03.2019 09:38

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети