Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След среща с Борисов – вицепрезидентът на САЩ ще посети България

Политика

След среща с Борисов – вицепрезидентът на САЩ ще посети България

След среща с Борисов – вицепрезидентът на САЩ ще посети България - Tribune.bg
Снимка:

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс ще посети страната ни до края на годината. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който се срещна с Пенс в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност. САЩ са изразили одобрението си за всичко, което България прави.

„Благодари ни и каза, че България е един изключителен партньор. Говорихме си много за международните учения, които провеждаме в край Ново село, Черно море, на Граф Игнатиево. Благодари за позицията на правителството за Венецуела подкрепи Гуайдо, за региона, поздрави ни за доброто европредседателство, което проведохме. За F-16 единственото, което ми сподели, че синът му е летял на F-35. Имаме мандат от правителството, ще започнат официалните преговори. По никакъв начин не сме говорили срещу Русия, нито срещу която и да е друга държава. Говорихме за търговските отношения, двойно повече са американските инвестиции спрямо изминал период, прекрасно работят всички наши структури. Искаше да изрази уважението си и одобрението за всичко, което нашата страна прави на всички нива. Благодари за работата на нашите специални служби. Поръча на неговия екип изрично два пъти да дойде в България до края на година. И заедно да посетим някои бази, където има американски войници”, разказа Борисов.

При срещата си с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси,  Гюнтер Йотингер е поискал подкрепа от премиера Борисов при гласуването на следващата финансова рамка за ЕС. Двамата са обсъдили и проекта за газовия хъб „Балкан“ и преминаването на „Турски поток“ през България.

„Това не е нещо повече за България и след като тези близо 17 млрд. куб. м. минават сега през България за Турция, нашите тръби ще се изпразнят и е задължително да възстановим баланса и да мине „Турски поток“ през България. Не говорим за „Северен поток“, където имаме допълнителни количества, ние искаме същите количества. Нашите прагматични отношения с Русия са ясни– ЕС-НАТО на 100% и газовият хъб Балкан с „Газпром“. Нищо не сме направили скрито, напротив всички е ясно", заяви още премиерът.

Ситуацията в Черно море е основна тема в международен план. По думите на Борисов е нужно консолидиране по темата, увеличаване на парите за военна отбрана, но и добър диалог не само с Русия, но и с Китай. За ядреното споразумение трябва да се говори и с Русия, и със САЩ.

На въпрос очаква ли президентът да наложи вето на промените в Изборния кодекс, Борисов заяви:  

„Толкова работа имам, опитвам се да прекарам страната буквално през иглени уши и ми е толкова трудно. Виждате отношенията Европа -САЩ-Русия-Китай какви са. Събота е, цял ден енергията ми минава в това да представя добре страната и да направя нещо добро за нея. Тези, които нямат работа, нека си говорят“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети