Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След три дни: Номинират Вежди Рашидов за председател на НС

Политика

След три дни: Номинират Вежди Рашидов за председател на НС

След три дни: Номинират Вежди Рашидов за председател на НС - Tribune.bg
Снимка:

След три дни и тежки преговори, депутатите са пред пробив, който може да отключи парламентарната работа. ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход номинираха Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

"Вежди благодаря вчера за отношението и извинението", заяви Корнелия Нинова, която беше оторизирана да обяви кандидатурата. 

"От името на БСП за България председателят на групата Корнелия Нинова призова депутатите за разум, защото "излагаме хората на риск на прага на тежка зима". Това не може да продължава, опитахме всичко, за три дни направихме десет гласувания, и то без резултат. Насилихме Конституцията с предложения за двама председатели, и всякакви екзотики. Няма изход от тази ситуация, трябва да проявим разум, призова лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Постигнахме необходимото мнозинство за издигане и подкрепа на председател на НС: предлагаме да се върнем на него, да номинираме кандидати, и номинирам най-възрастният депутат: Вежди Рашидов, съобщи Нинова.

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" ще подкрепят тази кандидатура, съобщи Нинова.

След новината Кирил Петков поиска 15 минути почивка. Йордан Цонев пък обяви, че по правилник и при положение, че няма конституирани парламентарни групи, няма как да се даде почивка от името на група, която й не бе дадена от страна на Рашидов. 

Решението да не почиват отново не се хареса на ПП, които заявиха, че от два дни парламентарните групи са искали и са получавали такава. 

„Явно някои народни представители не искат да има Народно събрание, направо да са си на власт, да са единствените носители на справедливостта, без да има значение какво пише в Конституцията и законите на страната. Но изборите показаха, че народа не мисли като тях, не са единствените носители на истината, правото и справедливостта, които са заложени в закона и Конституцията на страната. Опитват се два дни, особено в ситуацията когато намираме изход в патовата ситуация да я върнат обратно. Опитват се предизборно, маркетингово да се харесат на своите си избиратели, а не да вършим работа в полза на народа. Според мен с това поведение, ако продължаваме като народни представители, няма да има нужда от социолози, политолози и всякакви други анализатори за поведението на тези народни представители, а по-скоро от психолози и психиатри“, заяви Мустафа Карадайъ по повод поисканата почивка от страна на ПП. Лидерът на ДПС припомни, че само преди минути са се върнали от почивка и припомни, че вече са в процедура на избор и трети ден се занимават с тази тема, да изберат номинацията на Вежди Рашидов и работата на Народното събрание да продължи.

Десислава Атанасова заяви, че в момента не е времето с процедурни хватки и правила да се продължава блокирането за избор на председател. „Обединихме се около кандидатурата върху единствения, който успя вчера по някакъв начин да обедини Народното събрание“, заяви Атанасова и прикани да се премине към избор, а след това да се даде почивка и настоя да се премине към процедура на гласуване.

От своя страна Асен Василев припомни, че са оттеглили своя кандидат, защото не е събрал достатъчно гласове. „Вие вчера казахте, че нямате желание да ръководите Народното събрание. Вие имате желание да ръководите или правите това като последен акт, който да разреши политическата криза? Това, което ние искаме в най-конструктивен тон, след като вашата кандидатура е издигната, да можем да проведем консултации в нашата група, за да решим как да гласуваме“, обяви Василев. 

Десислава Атанасова припомни, че и Кирил Петков и Асен Василев са били на председателският съвет и е взето решение за номинацията на Вежди Рашидов. Председателите на парламентарните групи са се върнали, за да кажат решението на своите депутати и са се върнали отново на председателски съвет.

„Трети ден рушим държавността. Моля ви. Председателят Рашидов ще уважи искането ви за почивка, но няма да стане нищо опасно, ако не излезем в почивка. Ако пък не го изберем ще покажем още веднъж неуважението към българските граждани, които вече не ни мразят, подиграват ни се“, заяви Атанасова и отново помоли Рашидов да се премине към процедура на гласуване.

Докато Атанасова говореше Настимир Ананиев от ПП и Йордан Цонев влязоха в словесен сблъсък, като се наложи Андрей Гюров да застане до депутата си от „Промяната“. Кирил Петков пък бил изненадат, че предложението идва от името на БСП. Свиленски пък му припомни, че е бил на председателския съвет, като именно Петков е заявил, че ПП, ДБ и Възраждане няма да участват в номинациите. „Недейте да спекулирате. Четири парламентарни групи издигат г-н Рашидов, за да може българският парламент да може да работи и да си искаме по 15 минути почивка“, допълни още Свиленски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети