Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Следователите призоваха Ивайло Мирчев да се извини заради клеветнически твърдения

Политика

Следователите призоваха Ивайло Мирчев да се извини заради клеветнически твърдения

Следователите призоваха Ивайло Мирчев да се извини заради клеветнически твърдения - Tribune.bg
Снимка:

„Управителният съвет на Камарата на следователите в България призоваха Ивайло Мирчев да се извини заради клеветнически твърдения по адрес на главния прокурор.

Свидетели сме на поредна голословна и непочиваща на доказателства реплика, изречена от български народен представител в ефира на общественото радио, който заяви следното: „…имаме главен прокурор, който се е сраснал с организираната престъпност“. Той прави аналогично изявление няколко дни по-рано не другаде, а в самото Народно събрание – най-висшият орган в парламентарната ни република. С подобно поведение се уронва престижа на Прокуратурата, нарушава се конституционно установения модел на разделение на властите и не на последно място се погазва един от основополагащите принципи на Европейския съюз – върховенството на правото.  

Всичко това се случи в седмицата, в която Прокуратурата на Република България бе съорганизатор на проведения в София безпрецедентен по своя замисъл, присъствие и отзвук международен форум, целящ създаването на широка европейска платформа за ограничаване на езика на омразата“, пишат те.

Ето какво още се казва в позицията им:

Внушения като отправените, не само не почиват на истината, което ги правят и клеветнически по своята правна същност, но и следва да се разглеждат като недопустим опит за политически натиск над работата на Прокуратурата като цяло. Още повече, че в конкретната ситуация език на омразата се използва от политик, който не за първи път си позволява да уронва престижа на български магистрати, в частност на главния прокурор на Република България, което говори за системност и умисъл в действията.  

Многократно през годините представителите на българската прокуратура - следователи и прокурори, както и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, са призовавали политиците да преустановят нападките си по адрес на отделни магистрати и съдебната власт като цяло, тъй като с това те единствено допринасят за увеличаване на несигурността в обществото, недоверието в съдебната система и засилват разделението сред хората. 

Народните представители следва да се въздържат от опити за намеса в работата на съдебната система. Те трябва да създават законови правила, които да спазват, като подобряват организацията на дейността на институциите, а не възпрепятстват работата им, особено в борбата им с организираната престъпност, корупцията и тероризма, каквото поведение наблюдаваме в последните месеци, дори и година.  

Конкретното изказване на депутата и идентични действия на отделни народни представители не спомагат за утвърждаване на страната като равнопоставен партньор в Европейския съюз, а тъкмо обратното-водят до налагането на двоен подход спрямо страната ни, което е за сметка пряко и единствено на всеки български гражданин.

Очакваме незабавно извинение от народния представител и за пореден път призоваваме българските политици да ограничат употребата на език на омразата, да са конструктивни и занапред да се въздържат от отправянето на обидни, клеветнически и абсолютно неверни твърдения, без значение към кой представител на отделни институции в държавното управление се отнасят. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати