Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Следващият председател на БСП ще бъде избран пряко от близо 80 000 социалисти

Политика

Следващият председател на БСП ще бъде избран пряко от близо 80 000 социалисти

Следващият председател на БСП ще бъде избран пряко от близо 80 000 социалисти - Tribune.bg
Снимка:

Изборът е дълбоко опорочен, смятат трима от кандидатите за поста

Следващият председател на БСП ще бъде избран пряко от близо 80 000 социалисти, а окончателните избирателни списъци ще бъдат актуализирани до 10 септември, уточниха от централната комисия за избор на председател/ ЦКПИ/, натоварена с процедурата. Избирателните секции ще са 1152, а също толкова ще са и комисиите.

Членовете на партийния орган са разгледали и писмо от трима кандидати за председател на БСП, адресирано до комисията. То е  подписано от Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков. В него тримата твърдят, че действията на комисията „недвусмислено с в подкрепа на един кандидат“, а именно настоящият председател Корнелия Нинова.

“В партията се провежда кампания за пряк избор на председател на БСП. Очакванията на социалистите, както и на мнозинството делегати на 49-ия конгрес, подкрепили тази дълбока промяна беше, че прекият избор ще послужи за консолидация на БСП, за вливането на нова гражданска енергия към левицата. Развитието на събитията в БСП, както и стила и методите на провеждане на кампанията не показаха това. Точно обратното, месеци наред партията е блокирана в растящо вътрешно противопоставяне, разделението расте, насажда се недоверие, разпространяват се клевети и уронваща достойнството информация за кандидатите“, пишат тримата. Според тях не е ясно с какви средства и на основата на какво решение ЦКПИ ангажира група телефонисти, които оказват натиск върху партийните членове за участие в избора и създават усещане за контрол върху тях.

„Секретарят на ЦКПИ Вяра Емилова и един от членовете Димитър Данчев открито заявиха подкрепа за един кандидат и агитират в негова полза, което е недопустимо за позицията, която заемат. Ясно е, че с такива членове ЦКПИ не е безпристрастен орган и нейните действия и решения не могат да бъдат възприемани като легитимни”, смятат Янков, Жаблянов и Тодоров. В допълнение според тях телевизия БСТВ, която се финансира от несъществуващия бюджет за 2020 г., но по същество с партийни средства, се използва изключително от един кандидат в продължение на месеци. Същото се отнася и за използването на други партийни ресурси - финансови, организационни и медийни.

„Всички действия дотук водят до извода, че прекият избор в БСП не покрива и най-минималните демократични стандарти, че се използва за налагането на един кандидат в разрез с предварително заявените намерения. Подобна процедура не овластява членовете на БСП, а служи за легитимация на съзнателно прокарваната авторитарна практика през последните години и налагането на председател, поставен над всички органи“, пишат тримата кандидати.

По думите им изборът на председател на БСП е дълбоко опорочен и по същество уронващ престижа на партията пред българското общество.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп