Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Словакия е за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България

Политика

Словакия е за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България

Снимка:

Подкрепя ни и за Шенген

Словакия е за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и влизането на страната ни в Шенген. Това стана ясно от срещата на министърът на външните работи Екатерина Захариева със словашкия ѝ колега Мирослав Лайчак в Братислава. 

Вицепремиерът Захариева е на работно посещение в Словакия, където участва в конференцията ГЛОБСЕК.

Словашкият първи дипломат прие поканата да посети страната ни. “Започнах дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София”, спомни си Лайчак.

Словакия вижда възможности за сътрудничество с България в производството на части за автомобили, в насърчаването на старт-ъп компании, в осъществяване на проекта за газопровод „Ийстринг”, който ще свърже най-голямата компресорна станция в ЕС - Велке Капушани (Словакия), с газопреносната система на Унгария, Румъния и България до междусистемната газова връзка между България и Турция.

През 2018 г. износът ни за Словакия е 217 млн. евро, като бележи ръст от близо 5 на сто спрямо предишната година.

Освен това Захариева и Лайчак се обявиха за това Албания и Северна Македония да получат покана за започване на преговори с ЕС.

„Миналата година в Съвета “Общи въпроси”, председателстван от България, дадохме зелена светлина за започване на преговори с Тирана и Скопие. По-добре е да започнем преговорите, защото ще имаме повече инструменти да подпомагаме реформите при нашите партньори, включително спазването на добросъседските отношения”, каза Захариева.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още