Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Словакия с изключително рестриктивен закон срещу социологията преди избори

Политика

Словакия с изключително рестриктивен закон срещу социологията преди избори

Словакия с изключително рестриктивен закон срещу социологията преди избори - Tribune.bg
Снимка:

Никакви анкети 50 дни преди парламентарен вот

Словакия прие закон, който в Европа наричат „безпрецедентен“, като забрани социологическите проучвания на настроенията на избирателите преди избори, пише АФП.

Депутатите в Братислава подкрепиха предложение, което забранява анкетите 50 дни преди парламентарен вот.

Управляващите леви популисти от Смер се съюзиха с крайнодесните и предложението мина със 74 на 56 гласа в 150-местния парламент.

Либералният президент Зузана Чапутова може да наложи вето, но депутатите могат да го преодолеят със 76 гласа "за" при повторно гласуване.

Наблюдатели очакват новият закон да бъде оспорен в Конституционния съд преди да е влязъл в сила на 1 януари 2020 година.

„Словакия се превръща в държава, която ограничава осведомеността на гражданите си в навечерието на избори“, заяви Вацлав Хрих от Словашката асоциация на агенциите за проучвания на пазара.

„Политиците явно се притесняват, че няма да могат да победят в една отворена и честна политическа борба“, казаха от независимия център за анализи Институт за обществени дела.

Поддръжниците на забраната на проучвания твърдят, че целта ѝ е „да бъдат защитени гражданите от дезинформации, които да им повлияят за кого да гласуват“.

Парламентарните избори в Словакия са на 29 февруари. Прочуванията сочат, че на първо място е управляващата партия Смер, но с подкрепа от само 22 процента, след загубата на популярност, предизвикана от убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и приятелката му.

Масовите протести след покушението на Куцияк, който разследваше връзки между политици и организираната престъпност, доведоха до оставката на предишния премиер Роберт Фицо.

Общественото недоволство беше определящ фактор и за избирането на активистката в борбата с корупцията Зузана Чапутова за президент.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети