Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: Случилото се на протеста е удобно режисирано от властимащите

Политика

Калоян Паргов: Случилото се на протеста е удобно режисирано от властимащите

Калоян Паргов: Случилото се на протеста е удобно режисирано от властимащите - Tribune.bg

Случилото се снощи е пореден опит така наречената „сглобка“ и така наречените „непартньори“ да се възползват да решават своите вътрешно-коалиционни противоречия – да вземат например главата на някой министър, както взеха вече на един зам.-министър. Това заяви специално за SafeNews бившият председател на Софийската организация на БСП Калоян Паргов.

Той даде своите отговори за насилието в столицата на протеста срещу БФС, има ли нова коалиция с участието на БСП и как вижда бъдещето на сегашното правителство.

Г-н Паргов, нека започнем с Вашия коментар на събитията снощи.

– Това, което се случи снощи, има две страни. От една страна виновник е БФС – за това, че агитките „счупиха“ и запалиха София. От друга страна, поведението на тези агитки е вандалско, а то, каквато и да е причината за него, не е начин да решиш някакви проблеми. Очевидно е, че една част от тези агитки действат под нечия диктовка, включително и са платени. Същите тези преди няколко месеца се опитаха да правят погроми и на Паметника на Съветската армия.

Това, което се случи снощи, е недопустимо за европейска столица. Макар и да наблюдаваме в последните години, че много европейски столици стават арена на подобни сблъсъци. Но не заради футбола, а заради много по-сериозни въпроси и проблеми, свързани със социално-икономическия живот на тези държави и градове, като Париж например.

Това, което според мен трябва да се случи, е да стане ясно СДВР правомерно ли е използвало сила. Защото при такива протести и масови безредици е много трудно да определиш размера на силата, която трябва да употребиш с цел възпиране и установяване на някакъв ред и порядък.

Очевидно е и че вчерашните проблеми са пореден опит така наречената „сглобка“ и така наречените „непартньори“ да се възползват от това на базата на случилото се снощи да решават своите вътрешно-коалиционни противоречия – да вземат например главата на някой министър, както взеха вече на един зам.-министър. Това отмества въпроса от реалния проблем – състоянието на българския футбол.

Че оставката на БФС отдавна е закъсняла – това е ясно. Но това компроментира и тези, които искат да внесат промяна във футбола и футболния съюз. Защото това е един своеобразен фалстарт и за самите тях – ако така тръгват да правят промяната, базирайки се на гнева на футболните фенове.

Вие се оттеглихте от поста председател на БСП-София, но все пак ще коментираме някои неща, които засягат и вашата партия. Затова следващият ми въпрос е свързан с разпространяваните догадки, че БСП е част от нова коалиция – БСП, „Възраждане“ и ПП-ДБ. Според Вас вярно ли е това? И какво очаквате от тази коалиция, ако има такава?

– На този етап официалните изявления от „Леге“ 10 са, че БСП няма да участва в каквито и да е сглобки. А това кой какви догадки прави и какви интриги пуска с цел да се докопа до формиране на мнозинство срещу националната сглобка е тема на друг разговор.

 

Как ще коментирате прогнозите, че Корнелия Нинова си отива като лидер на БСП и ще бъде заменена от Ваня Григорова? Какво ще бъде евентуалното управление на партията от Григорова?

– Като абсурдни и противоречащи на устава и правилата в БСП. Първо, Ваня Григорова не е член на партията. Ако иска да се кандидатира за председател на партията, трябва да стане член, да постажува както се казва в тази партия известно време, да участва в национални органи и чак тогава може да се говори да оглавява тази партия. Така че това са вътрешнопартийни спекулации от хора, които насаждат излишно напрежение. Което влияе зле и на Григорова, и на БСП.

 

Ще има трети вот на недоверие. Ще се увенчае ли с успех след вече два неуспешни? И въобще какво бъдеще виждате за това правителство?

– Не очаквам да успее вота на недоверие. Но това все пак е сигнална лампа и инструмент на опозицията. Моето очакване е, че все пак това правителство ще изкара до ротацията. А дали ще продължи след това в някакъв нов вариант, както предвижда ротацията, това можем само да гадаем.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети