Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебният кабинет назначава посланици, първа заминава за Виена дъщерята на Ангел Найденов

Политика

Служебният кабинет назначава посланици, първа заминава за Виена дъщерята на Ангел Найденов

Служебният кабинет назначава посланици, първа заминава за Виена дъщерята на Ангел Найденов - Tribune.bg
Снимка:

Служебното правителство и президентът Румен Радев започват смяната на българските посланици в чужбина. На 2 септември от правителствената правна система е изведено първото решение за нов посланик, съобщава „24 часа“.

Десислава Ангелова Найденова-Господинова да бъде назначена за посланик на България във Виена, предвижда решението на Министерския съвет.

Новата посланичка е дъщеря на бившия министър на отбраната в кабинета „Орешарски“ и бивш член на ръководството на БСП Ангел Найденов от първия му брак. През 2011 г. той се разведе и впоследствие сключи брак с Мая Манолова. Влезе и в конфликт със сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова.

Десислава Найденова е завършила икономика и финанси в Софийския университет, има специализации по дипломация от Лондон и Берлин. Работи в МВнР от 2005 г. като досега е била на мисии във Великобритания като аташе и трети секретар и в Германия като първи секретар на посолството ни в Берлин. От юли 2018 г. тя е началник на отдел в МВнР.

Десислава Найденова бе сред номинираните за посланици още от предишната външна министърка Теодора Генчовска. Назначенията бяха договорени между нея и президента Румен Радев, но бяха спрени от предишния премиер Кирил Петков. Генчовска е била подчинена на Ангел Найденов докато той бе министър на отбраната.

Заради този конфликт редица посолства са без титуляри или посланиците са с отдавна изтекъл мандат. В Австрия например нямаме посланик от август 2021 г.

В следващите седмици се очакват още дипломатически назначения.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети