Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебният кабинет обясни, че бившият шеф на ДАНС действа политически пристрастно с отпуск от 123 дни

Политика

Служебният кабинет обясни, че бившият шеф на ДАНС действа политически пристрастно с отпуск от 123 дни

Служебният кабинет обясни, че бившият шеф на ДАНС действа политически пристрастно с отпуск от 123 дни - Tribune.bg
Снимка:

Правителството публикува мотиви за отстраняване на председателя на ДАНС

Служебното правителство публикува мотивите за отстраняване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Според кабинета предложението за прекратяване на пълномощията Георгиев кореспондира с необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес.

„Подадената молба за отпуск в периода от 07.05.2021 г. до 06.09.2021 г. (123 дни) е демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство. Това дава основания да се допусне, че г-н Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“ е записано в мотивите.

В тях се уточнява и че с „поведение и действия Димитър Георгиев накърнява престижа на Държавна агенция Национална сигурност, призвана да изпълнява политиката по защита на националната сигурност“.

Президентът Радев късно вчера подписа указ, с които освобождава Георгиев като председател на ДАНС, и друг, с който назначава на поста Пламен Тончев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети