Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебният кабинет предлага министъра на отбраната за посланик в САЩ

Политика

Служебният кабинет предлага министъра на отбраната за посланик в САЩ

Снимка:

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов ще бъде новият посланик на България в САЩ. Това гласи решение на служебния кабинет от 10 декември 2021 г., публикувано в Информационната система на Министерския съвет за правна информация.

В документа се предлага на президента Румен Радев да назначи Панайотов за „извънреден и пълномощен посланик на Република България в Съединените американски щати“, като за целта от поста да бъде освободен досегашният посланик на страната ни Тихомир Стойчев.

„Разширяването и задълбочаването на двустранните отношения със САЩ във всички области на взаимен интерес през годините се е утвърдило като един от водещите и устойчиви външнополитически приоритети на Република България. С учредяването на двустранния Стратегически диалог на високо равнище - редовен формат за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от споделения ни дневен ред, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София - сътрудничеството между нашите две приятелски и съюзни държави беше издигнато на качествено ново и исторически високо равнище“, пише в мотивите на служебния кабинет, който не е обявил решението си на заседание, тъй като документът е от петък - 10 декември.

Отбелязва се още, че редовният четиригодишен мандат на посланик Тихомир Стойчев е изтекъл през юни 2020 г., затова е необходимо да бъде избран негов наследник - Георги Панайотов, който е дипломат с над 20-годишен професионален опит в МВнР, дипломатически представителства на България в Европа, Азия и САЩ, както и е преминал през всички длъжности от аташе до министър.

Панайотов е магистър по политология от Московския държавен институт по международни отношения и владее 4 езика - английски, немски, руски и албански.

„Сферите на професионална изява и натрупан опит на Георги Панайотов включват многостранна дипломация, политика за сигурност, двустранна и регионална дипломация, консулска дейност, управление на човешки, финансови и административни ресурси“, се посочва още в решението на служебния МС.

По време на мандата му като министър на отбраната между май и декември 2021 г. се случиха два тежки инцидента с участие на военнослужещи. През юни загина пилотът Валентин Терзиев, а през юли беше намерен мъртъв старши лейтенант Тодор Манчев от полигона „Ново село“ .  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема