Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебният външен министър увери, че няма промяна в позицията на България по отношение на РСМ

Политика

Служебният външен министър увери, че няма промяна в позицията на България по отношение на РСМ

Служебният външен министър увери, че няма промяна в позицията на България по отношение на РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Няма промяна в позицията на България по отношение на РС Македония. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев, който се срещна днес с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархели.

България продължава да е последователна в подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при спазване на критерия за индивидуалните постижения на всяка една страна и спазване на фундаменталните ценност на общността като добросъседство. Отворени сме за отговорен, открит и пълноценен диалог с РС Македония. Очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност. Искам да подчертая, че по тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на РС Македония, заяви министър Стоев.

Той изрази готовност да се срещне със своя македонски колега Буяр Османи, за да обсъдят инициативи, които могат да бъдат реализирани от служебния кабинет.

За нас от ключово значение и поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на Договора от 2017 г., подчерта още министърът и допълни: „Продължаваме да полагаме усилия за възстановяване на доверието в отношенията ни с РС Македония. Нашата цел е с конкретни стъпки да възстановим диалога със Скопие, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещото редовно правителство да върне отношенията ни до нивото, което трябва да свързва две толкова близки страни“, посочи Стоев. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети