Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебното правителство даде срок за изграждане на Националната детска болница

Политика

Служебното правителство даде срок за изграждане на Националната детска болница

Служебното правителство даде срок за изграждане на Националната детска болница - Tribune.bg

„Служебното правителство одобри график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София.“ Това съобщи по време на брифинг Людмила Петкова, заместник министър-председател и служебен министър на финансите. Графикът включва необходимите дейности и сроковете за изпълнение, подчерта тя.  

„От държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв., които са като едно първо финансиране по разчистване на терена, за проектиране и за други дейности. С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение и то е за безвъзмездна помощ за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от белгийски консорциум, избран от Европейската инвестиционна банка, който ще изготви три стратегически документа по отношение на структурата, функциите и необходимото оборудване и обзавеждане на болницата“, каза още Петкова.  

„В началото на септември месец предвиждаме да стартира процесът по проектиране, съответно и изборът на обществена поръчка за проектиране на болницата. След това, от 2025 г., да започне и строителството на Националната детска болница“, допълни още тя.

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева заяви, че се очаква пълното завършване на детската болница да е факт към май месец 2028 година, като всички институции, отговарящи за изграждането й ще направят всички усилия това да се случи в срок.

Кондева допълни, че забавянето по разчистването на терена е отстранено и се извършва ежедневен контрол. По отношение на кадровото обезпечаване, министър Кондева заяви, че има изграден план, като всичко ще стане след получане на доклада от Европейската инестиционна банка, като тогава ще стане ясно и реалната необходимост от кадри и точният им брой.   

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати