Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебното правителство поражда противоречия мнения, според Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“

Политика

Служебното правителство поражда противоречия мнения, според Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“

Служебното правителство поражда противоречия мнения, според Боряна Димитрова от Алфа рисърч - Tribune.bg
Снимка:

Димитрова е сериозно смутена от „новата бомба“ на Бойко Рашков

Служебното правителство стартира с високи очаквания- около 30 % подкрепа и с около 20 на сто противници или критици-каза в „Денят започва с Георги Любенов“ социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. Тя уточни, че това е на база развитие, а не на финални данни.

На въпрос на агенцията ще повторите ли вота си, около 53-54% от хората казват, че със сигурност ще повторят вота си, 25 на сто няма да гласуват, но останалите следят много внимателно какво се случва и ще решат в зависимост от ситуацията.

„Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна, десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна“, коментира социологът.

Първите противоречиви сигнали при хората по думите ѝ са дошли от кадровите назначенията на кабинета. Започнаха колебания около противоречиви личности. В назначенията има противоречиви сигнали. Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде - да смени модела „Борисов“, да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да им ефективно разпределение на властите, обясни Димитрова.

Тя заяви, че изпитва „сериозно смущение“ от факта, че Бойко Рашков хвърля нова бомба в общественото пространство -  той се позовава на анонимен свидетел в обвиненията си към Бойко Борисов. „Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, това е толкова тежко обвинение, че ако то съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор, и когато има доказателство, тогава да се изведе“, обясни Димитрова.

Според нея това е много силен хейт, много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различите позиции. По този начин по думите ѝ е бил сатанизиран и демонизиран Иван Костов.

Обединението в ляво, което инициира Корнелия Нинова, звучи положително, но не успява да компенсира вътрешнопартийните проблеми. Засега няма тренд нагоре, каза социологът.

Според нея партията на Жан Виденов може да събере 1% на вота, но има значение за преразпределяне на русофилските гласове между нея, „Атака“ и Възраждане.

„ГЕРБ е под силна обсада, има спад, но няма срив. Нямам съмнение, че ГЕРБ ще е в опозиция в следващия парламент, но трябва да бъде сериозна опозиция“, коментира тя.

ИТН бележи ръст, но фокусът се е изместил върху служебното правителство. И ИТН, и Демократична Българи, и „Изправи се! Мутри вън“ трябва да покажат собствената си специфична идентичност и политика, обясни още Димитрова. Тя очаква по-висока активност на 11 юли, защото залогът е по-голям.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати