Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебното правителство встъпва в длъжност

Политика

Служебното правителство встъпва в длъжност

Служебното правителство встъпва в длъжност - Tribune.bg

45-ото Народно събрание се разпуска с указ на президента

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, но журналисти няма да присъстват на събитието.

Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата на Радев. Първият беше назначи в първите дни, след като встъпи в длъжност като държавен глава.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет, припомня БНР.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

Служебният премиер е генерал Стефан Янев. Досега беше секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Беше и вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков. В кабинета Янев ще има трима заместници.

Досегашният секретар по социалната политика на президента Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.

Юристът Бойко Рашков, ще е вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

Третият заместник министър-председател е икономистът Атанас Пеканов. Той ще отговаря за управлението на европейските средства.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати