Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сметната палата ще проверява „Български пощи“ след кибератаката

Политика

Сметната палата ще проверява „Български пощи“ след кибератаката

Сметната палата ще проверява Български пощи след кибератаката - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание възложи на Сметната палата да направи одит на състоянието на „Български пощи“ във връзка с неизплатените заплати на служителите и хакерската атака, която за седмици блокира работата на дружеството.

Проверката ще бъде за периода 1 януари 2019 - 31 април 2022 година. Извършването на одита от Сметната палата трябва да започне от 23 май тази година, а внасянето на окончателния доклад за състоянието на „Български пощи“ в деловодството на Народното събрание е до 29 август.

Първоначално се предлагаше одитът да обхваща периода от 1 януари 2020 година до 30 април т.г., но по предложение на Благовест Кирилов от „БСП за България“ обхватът беше разширен с една година назад.

По предложение на Халил Летифов от ДПС срокът за внасяне в парламента беше удължен с един месец, за да се извърши щателен одит и да не се „претупва дебатът по резултатите от тази

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, под чийто контрол преминаха „Български пощи“, подкрепи предложението за одит и заяви, че колкото по-дълъг период обхваща, толкова по-добре.

Пред депутатите тя изтъкна, че това е поредната проверка на дружеството. Твърди, че тя е инициирала и вътрешен одит от Министерския съвет за състоянието на имотите на „Българските пощи“, сезирала е министъра на финансите за спешна проверка от „Агенция за държавна финансова инспекция“ (АДФИ), Националната агенция за приходите (НАП) проверява дали е ощетяван държавният бюджет, заради кибератаките са сезирани Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

През юни се чака докладът на АДФИ, като до момента са констатирани 30 нарушения в управлението на „Български пощи“, стана ясно още от думите й.

По думите на Константинова първоначалните резултатите от вътрешната проверка на Министерския съвет показали „доста трагични“ резултати за състоянието и управлението на имотите на „Български пощи“, като са установени над 30 нарушения. Вицепремиерът по ефективно управление каза, че едно от тях е отдаване на имот в курорта „Пампорово“ за 2 лв. на стая по време на сезона.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати