Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Софиянци гласуват с до четири бюлетини в неделя. Вижте как!

Политика

Софиянци гласуват с до четири бюлетини в неделя. Вижте как!

Снимка:

Три или четири бюлетини ще бъдат връчени на гласуващите в София в неделния ден. Те избират кмет на община, общински съветници, кмет на район, а евентуално и на кметство.

За да не сме голословни – ето как изглеждат бюлетините в столицата.

Избор на кмет на Столична община

Всички кандидати са посочени с техните имена и партии (или че са независими кандидати). Не е нужна предварителна подготовка, за да гласувате. Нужно е единствено да можете да четете. Изберете вашия кмет и посочете с X или V върху номера му. Това е важно! Букви, символи и всичко друго ще направи гласа Ви недействителен.

София - избор на кметСофия - избор на кмет

В бюлетината за общински съветници ЗАДЪЖИТЕЛНО се посочва номера на партията (ляво поле), а след това НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО – номер на преференцията на предпочитания кандидат-общинар (започват от 101 нагоре и са в дясно в бюлетината). Ако нямате такъв, може да гласувате и само за партия – тогава преференцията ви автоматично е за водача на партийната листа.

Обратното обаче – посочване на преференция без партия, не е допустимо и прави гласа невалиден!

 

София - общински съветнициСофия - общински съветници

Кандидатите за кмет на район също са изброени и е достатъчно да намерите фаворита си в бюлетината и да отбележите номера до името му. Даваме пример с бюлетината за район „Младост“, в но останалите райони процедурата е идентична.

 

София - избор на районен кметСофия - избор на районен кмет

Ако пък не живеете в рамките на града, а например в селата като Владая, Лозен, Мрамор, ще ви дадат да гласувате и за кмет на селото, плюс трите задължителни бюлетини.

София - избор на кмет на кметствоСофия - избор на кмет на кметство

Гласува се с Х или V.

Можете да посочите само един кандидат, отбелязването става със син химикал.

Не е задължително да се гласува с всички бюлетини – може да се гласува само за кмет или само за съветници. От Tribune.bg обаче ви призоваваме – гласувайте, не се отказвайте от правото си вот, дадено Ви от Конституцията.

Следете и поредицата ни КАК СЕ ГЛАСУВА В РАЗЛИЧНИТЕ ГРАДОВЕ  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема