Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Соня Момчилова: Искат да се превърнем в Роскомнадзор и да санкционираме медии

Политика

Соня Момчилова: Искат да се превърнем в Роскомнадзор и да санкционираме медии

Соня Момчилова: Искат да се превърнем в Роскомнадзор и да санкционираме медии - Tribune.bg

Соня Момчилова e журналист, писател и пиар експерт. Член на СЕМ от квотата на президента Румен Радев, а преди това директор на пресслужбата на служебния кабинет на Стефан Янев. 

"Ние се превръщаме в един Роскомнадзор - това се иска от нас. И да санкционираме медии, които да рецитират лозунгите и мантрите, и наративите на генералната линия, на либералната линия. За какъв либерален подход говорим тук? Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме. Това заяви в интервю пред Dir.bg Соня Момчилова.

„Това, на което станахме свидетели при посрещането на българските моряци от "Царевна", ни дава доста поводи да се замислим доколко ефективен е бил този щаб по спасяването. Високомерието дали не е поставило в риск и дали все още не подлага на риск живота на капитана и членовете на екипажа, които са все още на борда на кораба? Това е въпрос, който, аз се надявам, журналистите да продължат да задават. Дали пък някой не рискува живота на съгражданите ни, с уговорката, че това е спекулативна хипотеза, но дали не поставя в риск тъкмо, за да демонстрира съпричастност към украинските сили? Видяхме снимки на кораба - обстрелван ли е бил той и от кого? Дали са били държани нашите моряци като жив щит, ако се изразим с терминологията на военните действия? Освен това чухме български моряк, който каза - "взехме нещата в свои ръце и намерихме начин да се справим", заяви тя.

По сумите и коалицията продължава да излъчва разнопосочни сигнали за спасяването на българските моряци.

„Иначе добре беше организирана акцията, зрелищно, но ролята на Моисей не му се удаде на премиера, въпреки добре ситуирания мизансцен, въпреки организираната придружаваща група от журналисти и камери.

Тези сцени ме върнаха години назад при спасяването на българските медици в Либия, когато също имаше доста хаотични и екстравагантни, да не употребя по-друг епитет, действия от страна на българските дипломати и управляващи.

Дано усилията по спасяването на кораба "Рожен", който е акостирал на пристанището в Черноморск, да бъдат по-успешни и скоро да ги видим здрави на родна земя. И се питам дали медиите ще останат верни на подхода "всяко чудо за три дни", нещо повече - "от ден до пладне" стана вече. Или ще продължат да изповядват мисията на професията, а тя е да се търси истината. Тя е важна за националното ни оцеляване в момента. Защото разумът трябва да вземе превес над емоциите и над ангажиментите, които е поемал някой някъде”, допълни Соня Момчилова.

Запитана дали медиите или институциите  са виновни по  казуса с разнопосочната информация за моряците, тя отговори, че според нея  основният източник на дезинформация е бил правителството.

„Първо министър-председателят обяви публично секретна операция. Освен това наистина твърде разнопосочни сигнали се получаваха от хората, които би следвало да управляват процеса и да гарантират сигурността на нашите съграждани, защото това е война и ние можехме да ги загубим. За мен поведението на журналиста Волгин, с днешна дата, не само ще се окаже достойното, но и единствено правилното. Аз самата съм причина за този фокусиран мониторинг, защото превантивно поисках да следим предаването, предвид огромната аудитория, която Петър Волгин има, предвид специфичния му подход, желанието му да бъде интересен, екстравагантен, сензационен, но ако започнем да укоряваме лицата и личностите в медиите и за това?!Тогава оставаме на "белия шум" - така наричам поведението в медиите”.

На въпрос дали във връзка с войната в Украйна някой е искал СЕМ да спре повече медии, а не само РТ и "Спутник"?

„Разбира се, че искаше. Имаше списък с телевизии. Изобщо сме пак във времето на списъците, което на мен ми навява едни реминисценции, твърде тревожни, от 1924-25 г., когато действа Законът за защита на държавата. И всеки, който не го проповядва, който не скандира лозунгите на правилно ориентираните и генералната линия, е под заплаха - от това да остане без работа, да остане без хляб, от това да бъде жертва на "кенсъл културата", да пострада от игнориране. Страхотно ожесточение, което мен ме изумява, защото е симптоматично за това, че ако СЕМ, включително и аз, съм упреквала Съвета в рестрикции, в това, че е бухалка, сега изведнъж, отвътре виждам, че колегите от СЕМ наистина са се ръководели от закона”.

 Соня Момчилова посочи, че е  притеснена от новото звено срещу дезинформацията, което подготвя министърът на електронното управление.

„То ще е звено за проверка на фактите, което ще е различно от другото звено, което се финансира от "Америка за България". И доколкото разбрах, има намерение да се ползва експертизата на този фактчек към НПО-то. Имало и такава идея, което, нали разбирате за какво става дума. Предупредихме! Но е много плашещо. Истината е, че аз съм сериозно обезпокоена от процесите, които текат в медийния ландшафт. Много да внимават при избора на членове на СЕМ, бих посъветвала. Не считам себе си за еталон на професионална подготвеност и публично одобрение, но спорните или безспорните фигури са по-подходящите за такъв тип орган? Аз не съм много сигурна към момента. Защото тук видях много компетентни хора, които си вършат перфектно работата, съблюдават закона, познават го, не са предубедени, не са зависими. И в същото време не са популярни.

Ние в СЕМ не обладаваме дефинитивната истина. Не можем да сочим с пръст кой е прав и кой - не. Затова има закон, който, да, остарял е, да, не предвижда такива предизвикателства, пред които беше изправена българската медийна гилдия през последните години, но той дава възможност за това да се отстоява правото и на плурализъм, и на цветност, и на правдивост. Защото се опасявам, че все по-рядко ги забелязвам”, заяви още тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети