Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СОС с декларация по повод 1 година война в Украйна

Политика

СОС с декларация по повод 1 година война в Украйна

СОС с декларация по повод 1 година война в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Днес Столичен общински съвет прие декларация с гласовете на ГЕРБ, ДБ и независими, съобщи общинският съветник Стефан Марков. Съветниците на БСП пък са напуснали залата.  

Ето и декларацията:

364 дни! Толкова време измина от началото на руската агресия на суверенна Украйна.

Днес, една година по-късно, все по-ясно се очертават резултатите от това.

Заедно със стотиците хиляди загинали и милионите разрушени човешки съдби, заедно с материалните разрушения, извършвани с жестока методичност можем да видим и другите измерения на тази трагедия.

Рухнаха митовете за непобедими армии, за уникалност и самостойност, за велики стратези и геополитици, налагани десетилетия от кремълската пропаганда.

Украйна и украинския народ устоява, ежедневно показва сила и дух присъщи едниствено на свободолюбивите хора. Около Украйна се създаде безпрецедентна световна коалиция , която застана твърдо с морална, финансова и военна подкрепа зад героичните усилия на украинците да запазят правото си на самоопределение и собствена държавност.

На бойните полета в Украйна биват защитавани ценностите, около които и ние изграждаме собственото си бъдеще.

И понеже такива събития в човешката история се случват веднъж за век не можем да не отдадем заслуженото на хората - от политиците до милионите българи допринесли за цивилизационният избор на съвременна България.

А на всички, които намират оправдания за войната или открито симпатизират на агресията независимо от мотивите, с които го правят можем да кажем, че е време да отворят очи и да видят истината.

Можем да изпитваме гордост от достойната и хуманна позиция на кмета на Столична община, както и на общинските съветници , които подкрепяха нашите решения за ясното позициониране и  единство между политическо говорене и реални действия.

Заедно осигурихме средства за транспорт до града и настаняване на търсещите закрила, дадохме възможност да използват безплатно публичния транспорт в София, подкрепихме с помещения организациите, работещи за тяхното приемане и интеграция. Въпреки съпротивата взехме и препотвърдихме решението знамето на Украйна да бъде поставено до тези на Столична община, България и ЕС.

Столичен общински съвет ще продължи да подкрепя гражданите на Украйна и те ще намират убежище и временен дом в София до края на тази война, докато могат спокойно да се завърнат в своята Украйна!

Декларацията бе внесена от ГЕРБ-СДС и Деомкратична България и прочетена от Председателя Георги Валентинов Георгиев


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети