Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сотир Цацаров: Налага се създаване на нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ

Политика

Сотир Цацаров: Налага се създаване на нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ

Сотир Цацаров: Налага се създаване на нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ - Tribune.bg
Снимка:

Имиджът на Комисията е пострадал от хора, чиито интереси са свързани с това тя да не работи, уточни обвинител номер 1

Налага се създаване на нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ и нови правомощия на инспектората на комисията, заяви кандидатът за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров по време на своето изслушване в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Цацаров обясни, че концепцията му представлява практически ориентиран опит за предложения за мерки. „Важно е за мен да кажа, че нямам нито самочувствието, нито съзнанието, че ако бъда избран, общо взето комисията ще започне от този избор и ще започне да гради работата си от този момент. Каквато и оценка да бъде давана за досегашната ѝ работа, Комисията има своите постижения“, посочи Цацаров.

По думите му неговата концепция е практически ориентир за предлаганите мерки с цел ефективна работа на КПКОНПИ. Първо направление касае администрацията и управлението на човешките ресурси.

„Нормативното закрепване на броя на администрацията 482 е прекалено голяма. Броят е закован и се блокира всяка реорганизация”, категоричен е Цацаров. На второ място той нарежда превенцията на корупцията. „Предлагам консултативен съвет към Комисията от юридически експерти. Електронен регистър за всяко предложение на Комисията, който да отразява реакция на съответен орган и последствия, както и структурни промени в Дирекция „Превенция на корупцията”, заяви обвинител номер 1.

Относно деклариране на имущество и интереси, Цацаров смята, че са необходими  ясни указания за попълване на декларации. „5-9 хил. души ежегодно подават декларациите. Няма указания кое се декларира и кое – не. Следват обърквания и производства за несъответствие. Затова приемането на единни указания е първостепенна задача”, заяви Цацаров.

По повод приоритета си за разкриване на корупция при лица, заемащи висши длъжности, той се позова на статистиката, че при личен състав на Комисията от 482 души, само 7% са служителите, които се занимават с разследване на корупцията. „Това е числеността им при ДАНС преди да преминат в състава на КПКОНПИ”, пресметна кандидатът за председател на КПКОНПИ. Относно публичната комуникация, Цацаров посочи, че ¾ от гражданите знаят за Комисията, а само 4.6% от тях използват интернет страницата. Затова според него сайтът на КПКОНПИ. Освен това Комисията функционирала в 5 отделни сгради, което е проблем, категоричен е Цацаров.

Във връзка със зададените му въпроси той допълни, че няма положително становище за внесеният законопроект на БСП председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента.

„Използвана е неточна терминология, изключват се представителите на България в ЕП. Предлагате президентът да назначава председател, а НС  трима заместник- председатели, за чиито правомощия няма и дума. Не мисля, че трябва да се връщаме към модела на разследващите агенти, който беше отречен”, заяви Цацаров.

Попитан „Кой приспа КПКОНПИ? Защо Комисията няма положителен имидж в обществото?!”, той отговори, че Комисията е останала без ръководство и затова е казал, че тя трябва да бъде събудена. „Имиджът ѝ пострада от хора, чиито интереси са свързани с това тя да не работи и да не посегне на тях. Това са същите хора, които атакуват и институцията, в която работя от 7 години. Всеки, който е със запорирано или отнето имущество, няма да е позитивно настроен към Комисията”, категоричен е обвинител номер едно. Цацаров обясни отказа си да отговаря на журналистически въпроси след изслушването с това, че процедурата не го предвижда.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ТОО ХЮМ С ЕФЕКТИВНОСТ ZERO..... 0000:

ОСЪДЕНИ:
ОЛИГАРСИ - 0
ПОЛИТИЦИ - 0
КТБ - 0
ЦАНКОВ КАМЪК - 0
АЕЦ БЕЛЕНЕ- 0
ТЕЦ (ВАРНА) ДОГАН -0
03.12.2019 19:58 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети