Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Mайките на деца с увреждания искат оставката на Сачева, тя успокои, че няма да им се отнемат права

Политика

Mайките на деца с увреждания искат оставката на Сачева, тя успокои, че няма да им се отнемат права

Mайките на деца с увреждания искат оставката на Сачева, тя успокои, че няма да им се отнемат права - Tribune.bg
Снимка:

Въпреки това майките от „Системата ни убива“ излизат на национален протест през март

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева определи на брифинг в парламента като неоснователно искането на оставката ѝ от майките на деца с увреждания. Министърът поясни, че познава лидерката на движението „Системата ни убива“ Вера Иванова много преди да влезе в политиката.

„Сега след като започна тази акция Вера Иванова не е потърсила среща с мен. Нямам нищо против да се срещам с всеки гражданин и с всички, които имат притеснения и страхове. В случая това обвинение към мен е най-малкото неоснователно“, посочи министър Деница Сачева.

Тя напомни, че с встъпването си в длъжност се е ангажирала да не се отнемат вече признати права на хората с увреждания.

„Нищо от това, което е било прието по предложение на майките, няма да бъде отменено. Нищо няма да се ревизира, съжаляваме, че пак се събуждат страхове. На социалния министър оставката се иска от първия ден. Ако една оставка би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам“, увери Сачева.

По думите ѝ всички хора с увреждания в България са 674 хиляди, а всички деца са 26 хиляди.

„Когато ние чуваме протестите е добре да чуваме гласовете и на тези, които мълчат. Смятам, че в момента се търсят решения“, подчерта министърът.

По повод твърденията на лидерката на левицата Корнелия Нинова, че Законът за личната помощ не е обезпечен финансово от правителството, Сачева обясни, че държавата е осигурила средствата за неговото прилагане.  

„Поради различни административни трудности и недоволства, които сме получили, почти 2000 договора са прекратени по заявка на самите хора. Това, което не е обезпечено, са тези категории хора, които не попадат в този закон. Това са и възрастните хора над 65 години, които нямат възможност да се самообслужват. Личната помощ е и за хората, които не са с увреждания. Може да е и за хората, които са претърпели инсулт. В това отношение нямам какво да кажа, правителството е осигурило необходимите средства и организация“, обясни Сачева.

Тя напомни, че в закона за личната помощ се предвижда още, че в срок до 30 дни социалният министър трябва да внесе оценка за неговото въздействие.

„Смятам да го направя, защото получаваме различни сигнали и оплаквания“, обеща Сачева.

Социалният министър посочи и цифрата от 900 млн. лв. средства, необходими за прилагането на закона за личната помощ. Тъй като не всички хора с увреждания, обаче, искат да ползват помощ по този закон, тя се обяви за изработването на Кодекс за социалната грижа, който да обедини всички социални закони.

По-рано днес след среща в парламента с представители на БСП, Атака и Воля, майките на деца с увреждания от движението „Системата ни убива“ обявиха, че излизат на национален протест през март поради това, че Законът за личната помощ не може да работи пълноценно, тъй като правителството не е осигурило финансирането му.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Татко на нормално дете Как мога аз ,например да се отърва от непрестанните телевизионни изяви на тези нещастни жени?Претенциите им са гранични с психиатрията.Аз не ги харесвам и не искам вече да слушам за тях.Един вид -искам им оставката...
13.02.2020 16:47 / Отговор
Марина Тези майки,заедно с Мая наложиха спешно приемане на този закон,без да е добре обмислен , с огромен натиск.Сега пак ги активират, но те нямат нищо против.Ами да си направят партия и да влязат във властта.Да видят лесно ли се прави закон за всички хора със увреждания, а не само за тях и техните деца.
13.02.2020 19:42 / Отговор
Владимир Владимиров Никой не разбра докога ще продължи флирта с тази пасмина.Държавата не носи вина за лошия генетичен материал на някой си.Стига наглост.
14.02.2020 03:38 / Отговор
ДАНЪКОПЛАТЕЦ В началото ги подкрепях. С времето се отвратих, тъй като това не беше тяхна битка, а на М. ГАЛЕВА, К. ИМПЕКСОВА и цялата комунистическа и паразитна пасмина. Отвратени съм от наглостта им вечно да намират поводи, за които получават финансиране. СКЪПИ МАЙКИ, ВИЕ, КОИТО СЕ ПОДИГРАХТЕ С НАШИТЕ РАБОТЕЩИ ДЕЦА,НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, НАШИТЕ ДАНЪЦИ ДА ОТИВАТ ПРИ ВАС И ДЕЦАТА ВИ, КОИТО НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ ВЪЗВЪРНАТИ. Не е приятно, но децата са ваши, вие сте ги родили. Държавата е народът, а ние не сме ви ги натрапили. ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТЯХ Е ИЗЦЯЛИ ВАША, НЕ НА ДЪЕЖАВАТА. НАГЛОСТ!
15.02.2020 19:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети