Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зорница Русинова: Над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент

Политика

Зорница Русинова: Над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент

Зорница Русинова: Над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент - Tribune.bg
Снимка:

Социалното министерство ще подкрепи бизнеса и хората, изгубили работата си по време на епидемията

Предстоящата подкрепа на социалното министерство ще бъде насочена към бизнеса и хората, изгубили работата си по време на епидемията, изтъкна пред Нова тв заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя припомни, че Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е един от основните инструменти за подпомагане в условията на коронавируса.

„Чрез тази програма успяхме да мобилизираме, много бързо, ресурс насочен към подкрепа на няколко важни теми свързани с пандемията. Около 320 млн. лева е насоченият ресурс в подкрепа на 140 хиляди души. Първите мерки бяха в помощ на здравната система – лекари, медицински сестри, служители на здравните инспекции и всички други, които свършиха наистина много сериозна работа”, посочи Зорница Русинова.

По думите ѝ мярката „60/40“ се е оказала един много добър инструмент и благодарение на прилагането ѝ страната е  задържала ръста на безработицата около 5%.

„Малко над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент.  36% от средствата са към област София, а на второ място е Бургас. Това са големите градове, където голяма част от хората загубиха работата си”, уточнява Русинова.

Според нея е важно мярката да продължи да работи, а България води преговори с Европейската комисия, за да може тя да бъде удължена с още 3 месеца. Обмисля се и облекчаване на условията и разширяване на секторите.

„Туристическият и транспортният сектор са тези, които бяха засегнати от кризата най-много. Именно за тях сме разработили допълнително нова програма, като към мярката „60/40” на всяко едно заето лице в тези сектори да може да се изплати компенсация от 290лв. към фирмата. Условието е фирмата да има 20% намаление на приходите спрямо същия период миналата година. За новите фирми ще се гледа периодът преди пандемията”, увери Русинова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати