Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зорница Русинова: Над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент

Политика

Зорница Русинова: Над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент

Снимка:

Социалното министерство ще подкрепи бизнеса и хората, изгубили работата си по време на епидемията

Предстоящата подкрепа на социалното министерство ще бъде насочена към бизнеса и хората, изгубили работата си по време на епидемията, изтъкна пред Нова тв заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя припомни, че Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е един от основните инструменти за подпомагане в условията на коронавируса.

„Чрез тази програма успяхме да мобилизираме, много бързо, ресурс насочен към подкрепа на няколко важни теми свързани с пандемията. Около 320 млн. лева е насоченият ресурс в подкрепа на 140 хиляди души. Първите мерки бяха в помощ на здравната система – лекари, медицински сестри, служители на здравните инспекции и всички други, които свършиха наистина много сериозна работа”, посочи Зорница Русинова.

По думите ѝ мярката „60/40“ се е оказала един много добър инструмент и благодарение на прилагането ѝ страната е  задържала ръста на безработицата около 5%.

„Малко над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент.  36% от средствата са към област София, а на второ място е Бургас. Това са големите градове, където голяма част от хората загубиха работата си”, уточнява Русинова.

Според нея е важно мярката да продължи да работи, а България води преговори с Европейската комисия, за да може тя да бъде удължена с още 3 месеца. Обмисля се и облекчаване на условията и разширяване на секторите.

„Туристическият и транспортният сектор са тези, които бяха засегнати от кризата най-много. Именно за тях сме разработили допълнително нова програма, като към мярката „60/40” на всяко едно заето лице в тези сектори да може да се изплати компенсация от 290лв. към фирмата. Условието е фирмата да има 20% намаление на приходите спрямо същия период миналата година. За новите фирми ще се гледа периодът преди пандемията”, увери Русинова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още