Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Битката за София: Ваня Григорова е левичар скандалджия, Хекимян - готов за политика, а Васил Терзиев - наваксва скорост

Политика

Битката за София: Ваня Григорова е левичар скандалджия, Хекимян - готов за политика, а Васил Терзиев - наваксва скорост

Битката за София: Ваня Григорова е левичар скандалджия, Хекимян - готов за политика, а Васил Терзиев - наваксва скорост - Tribune.bg
Снимка:

София е политическата арена, в която на по-малко пространство се събират всички големи въпроси, касаещи цялата страна, заяви пред „Фокус“ социологът от „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов. Според него кандидатите за кмет на столицата на основните политически сили са тревожно далече от общинската работа.

„Малко са в роля. Тук може би Ваня Григорова е в малко по-изгодна позиция, защото тя няма какво да губи. Тя, с типичния си стил и с усмивката, като нищо може да бъде себе си, тя е автентичен левичар-скандалджия. Хекимян също има своите положителни опции, защото излиза напред по разпознаваемост. Освен това е доста обигран пред камера и готов за политика, след като е бил политически журналист. Ако не стане кмет на София, политическото бъдеще на Антон Хекимян е качване на други стъпала в националната политика. Васил Терзиев ми е много абстрактен все още и също видимо трудно наваксва тая скорост, с която трябва да се влезе на самия терен. Струва ми се, че политическото бъдеще е искано и от него. Този човек вероятно смята – и вероятно с основание, че има какво да даде на страната си“, коментира Първан Симеонов. 

Залогът за ПП за кметския пост в столицата е огромен, защото ако партията спечели, това ще бъде пробив за тях, посочи той. „Но ми се струва, че либералите в България са заложили всичко на тази карта. Ами ако загубят София – тогава се сгромолясват много сериозно“, подчерта социологът.   

ДПС от друга страна е формация, която според него винаги мисли с ходове напред и знае какво иска. „Чрез почетния си председател те парираха опасността, която винаги ги дебне на местни избори – да изпаднат в локални противоречия между групи“, отбеляза Симеонов. 

Според него моментът не е подходящ за конституционни промени. „Нищо няма да се промени, това е просто чиста загуба на обществена енергия и време, конюнктурно мотивирана, главно през отношението на сглобката към Радев и през желанието на части от сглобката да се прелегитимират, да не кажа изперат. И те ще успеят. Но тези, които стърчат напред – либералите, ПП и отчасти ДБ, ще го отнесат. В менгемето между ГЕРБ и ДПС ПП го отнася за момента, а ДБ евентуално може да се запази в някаква степен, но и те са съпътстваща жертва“, коментира Първан Симеонов.

„Възраждане“ залага на партиен тип кампания. „Ако има разминаване между очакванията на ПП-ДБ в страната и реалната им тежест, Костадинов ще започне да разказва как едва ли не се е изравнил с тях. Това е неговата игра“, обясни социологът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети