Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Корнелия Нинова ще сменя водачи на листи

Политика

Корнелия Нинова ще сменя водачи на листи

Корнелия Нинова ще сменя водачи на листи - Tribune.bg
Снимка:

Пленум одобрява листите до 30-и май

Соцлидерката Корнелия Нинова сменя водачи на листи за по-добър резултат на БСП на изборите на 11 юли, съобщи „24 часа“. На прицел са Благоевград, Враца, Смолян, Хасково, Разград и Кюстендил - региони, в които има напрежение за лошия кадрови подбор, довел до по-слабо представяне на социалистите на вота на 4-ти април. Налагането на водачи е сочено като една от основните причини за по-ниския резултат на столетницата.

Цялата процедура по номинации на кандидат-депутати в БСП започна по устав и ще е в съкратени срокове. Националният съвет вече гласува на подпис решението за участие в изборите на 11 юли, което дава мандат на Нинова да води разговори за подкрепа и взаимодействие с други партии, както и да започне работа по определяне на правила и критерии за номиниране на кандидати.

В Благоевград, където БСП остана 4-а сила, ще се търси ново име, след като с проф. Георги Михайлов начело на листата взе едва 12,57%. 

На 4-о място се класира БСП и в Смолян, където водач бе Александър Симов, затова се очаква и той да бъде изпратен в друг регион.

Червените не попаднаха в първата тройка и в нито един от трите столични района. Тук обаче промяна в първите места на листите едва ли ще има, защото в 25-и МИР начело бе Нинова, а в другите два региона са верните ѝ Георги Свиленски и Христо Проданов. 

Промяна се очаква да има и в Хасково, където журналистът Велизар Енчев бе водач от гражданската квота, но не бе приет от структурата. БСП там се класира втора, но с 14,87% и огромна разлика от ГЕРБ (с 37,34%). С водаческото място май ще се раздели и Атанас Попдимитров във Враца. Както и Румен Георгиев в Кюстендил, където също имаше напрежение в структурата заради налагането на първия в листата.

Смяна се очаква и в Разград, където диалогът на “Позитано” 20 с местното ръководство в предишната кампания бе тотално прекъснат. Спускането на Таско Ерменков за водач влоши още повече ситуацията, а след вота областният лидер Наско Атанасов излезе с призив за оставки. В Разград червените взеха едва 9,61% и останаха без мандат. Единственият по-слаб резултат на БСП бе в Кърджали - 8,13%, но разликата е, че водач там бе новобранката в политиката Петя Михалевска. Тя бе приета добре от структурата, направи добра кампания и резултатът ѝ е сравнително добър за бастиона на ДПС, макар да не ѝ достигна за мандат.

Не е ясно какво ще бъде решението на Нинова за Варна, която е на трето място по слаб резултат в проценти (с 11,27%) и дали ще смени Борислав Гуцанов от първото място в листата.

Запознати прогнозират смяна и в Перник, който е сред най-проблемните за ръководството региони заради напрежението между Нинова и кмета на града Станислав Владимиров. Там водач бе Стоян Мирчев, а на второ място беше сложен човек от гражданската квота - Георги Чернев, което остави номинираната от местните структури Евдокия Асенова трета.

До 20 май Националният съвет трябва да одобри водачите и местата на гражданската квота и коалиционните партньори. До 25 май областните съвети трябва да са готови с листите, които да бъдат одобрени от пленума до 30 май.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БСП, листи, водачи
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети