Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Сова Харис“: ГЕРБ със 7% над БСП; ДБ, ВМРО и „Мутри вън“ – също над чертата

Политика

„Сова Харис“: ГЕРБ със 7% над БСП; ДБ, ВМРО и „Мутри вън“ – също над чертата

Снимка:

Битката за второто място е между ДПС и Трифонов

Ако изборите бяха днес, пред урните ще отидат над 43,7%. Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник „Труд”.

Причина за ниска избирателна активност е, че не се очаква разрешаване на политическите проблеми.

Две седмици преди датата на провеждане на парламентарните избори все още не може да се определи със сигурност коя ще бъде първата политическа сила. Макар че ГЕРБ затвърждава преднината си, фактът, че пикът на третата вълна на коронавируса съвпада с вота, поставя въпросителни. Не може да се определи със сигурност и колко политически субекта ще влязат в следващия парламент, тъй като 3 партии са с малко над 4-процентната бариера, а една е под нея, но има шанс да я достигне.

Сигурните, че ще гласуват, са нараснали с около 4% за последния месец и половина и представляват около 43% от всички гласоподаватели. Това прави около 2 400 000 души. Още 26% - или около 1 400 000 души - декларират, че по-вероятно е да гласуват, но имат известни колебания.

Два месеца преди изборите, когато вече са се оформили основните ядра от избиратели на партиите, съотношението клонеше към равенство. На последната права, когато се определят избирателите, които гласуват според рационална преценка на ситуацията, управляващите започнаха да трупат преднина. С други думи, статуквото започва да надделява над промяната. Наративът, който предлагат управляващите, започва да изглежда по-убедителен. Предложението за стабилност и сигурност надделява над офертата за промяна. Тезата на опозицията става неубедителна. Напрежението в обществото обаче остава, макар и в латентен вид.

Недоволството от управлението засега не е намерило отдушник. Вероятността то да избие в нови протестни форми след изборите е голяма, ако не се намери политическа воля за желаните от гражданите по-радикални реформи.

Според получените резултати, формулата, описваща партиите в следващия парламент, е 4+3+1. Формациите, които със сигурност ще присъстват в 45-тото НС, са ГЕРБ-СДС (30,7% от действителните гласове), БСП (23,9%), Има такъв народ (11,9%), ДПС (11,5%).

Тези, които според данните от изследването, са над бариерата, са: Демократична България (5,6%), ВМРО (4,7%) и „Изправи се! Мутри вън!” (4,7%). Под бариерата, но със шансове да я достигне при по-висока активност е Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ (2,4%).

Очакванията са следващият парламент да е нестабилен, защото много

Най-голямата група избиратели (29,3%) считат, че ще бъде най-добре България да се управлява от коалиция без участието на ГЕРБ и БСП. Да се заобиколят и двете най-големи политически партии обаче ще е невъзможно. Според очакванията на гласоподавателите на ДПС, вариантът и вляво, и вдясно изглежда възможен, макар че електоратът на Движението е ориентиран по-скоро вляво. Ориентацията на привържениците на ВМРО и ВОЛЯ-НФСБ е определено вдясно.

При личностите няма съществена промяна на тежестта на влияние на нито един от водещите политици в рамките на настоящата кампания. Все пак известно увеличение в рейтинга получават Красимир Каракачанов, Мая Манолова, Христо Иванов и Веселин Марешки. Това показва, че те са се включили по-убедително в предизборната борба.  

„Сова Харис“„Сова Харис“


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още