Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Спецов бил доверен партньор на чуждите служби, затова го сложили за шеф на НАП

Политика

Спецов бил доверен партньор на чуждите служби, затова го сложили за шеф на НАП

Спецов бил доверен партньор на чуждите служби, затова го сложили за шеф на НАП - Tribune.bg
Снимка:

„Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“. Така финансовият министър Асен Василев обясни пред БНР защо е назначил Румен Спецов за директор на НАП.

„Има голяма концентрация на фирми, които получават голям държавен ресурс... Има огромни касови наличности по фирмите, става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите. Има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП. Задълженията са в размер на над 20 млн. лева“, каза Василев.

По думите му в НАП имало системно бездействие. Василев посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс: „Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година - към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“.

Асен Василев съобщи, че се прави анализ и на касовите наличности по фирмите: „По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди... Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати