Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След скастряне от МС: Депутатите прегласуват мораториума на цената на тока

Политика

След скастряне от МС: Депутатите прегласуват мораториума на цената на тока

След скастряне от МС: Депутатите прегласуват мораториума на цената на тока - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ настоя за отмяната на заседанието и призова МС да не изземва функциите на НС

Първо извънредно заседание на временната комисия за енергийната криза, която беше създадена по искане на Продължаваме промяната, обсъди решението за мораториум върху цените на тока, парното и водата.

Енергийната комисия предложи Народното събрание да смени срока на действие на наложения мораториум върху цените на тока и парното за битовите потребители. Членовете гласуваха срокът да е с начална дата от 16 декември 2021 и крайна - 31 март 2022 година.  „За“ новото предложение гласуваха 8 депутати, двама бяха против и двама членове на комисията се въздържаха.

По-рано днес депутатите приеха решение, с което наложиха мораториум върху цените на електроенергията, отоплението и ВиК услугите. С него цената трябваше да се върне каквато е била на 01.01.2021 година. Предложението беше направено от ГЕРБ и подкрепено от всички без ДПС. Това означава, че веднага след публикуването на решението в държавен вестник, цената на електроенергията за потребителите трябваше да бъде 87 лв. за МВтч. Тази цена на практика оставаше безсрочно така, защото и мораториумът, който одобриха депутатите беше без срок.

Народните представители от комисията обаче записаха в новото проекторешение, че КЕВР няма да може да определя нови цени за бита от утре до 31 март тази година.

Предложението ще бъде внесено за гласуване в пленарната зала още утре. При приемането на решението бе уточнено, че мораториумът важи само за регулирания пазар - тоест за домакинствата.

Срещу редакцията, която определя нов срок на мораториума, се обявиха от ГЕРБ и ДПС. Аргументите им бяха, че според правилника на парламента временна комисия не може да взема решения или да предлага промени в закон, а може само да анализира и обсъжда определени теми.

Рамадан Аталай от ДПС предложи да се изготви от енергийната комисия ново решение и тя да го предложи за гласуване в зала, но то не бе прието. Не бе гласувано и предложението на БСП за промяна в Закона за енергетиката, според което се отнема правото на КЕВР да променя цените на ток, парно и вода до 31 юни 2022 година.

По време на заседанието Румен Гечев от БСП настоя за замразяване на цената на тока от утре – 16 декември. Аргументът – може да бъде променена цената на тока утре или вдругиден, като КЕРВ ще промени цената и тя ще остане непроменена до 1 януари догодина.

От групата на ДБ Владислав Панев подкрепи социалистите, че взимането на решение със задна дата е притеснително за бизнеса. И според тях мораториумът трябва да е с временен характер – 31 март.

Според Ивайло Мирчев мораториумът може да доведе до фалит на „Топлофикация“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова настоя комисията да не провежда заседание днес, тъй като групата им не е била уведомена навреме и има нарушение на правилника.

„Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва утре да се отмени. Правителството ви го каза. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го като загриженост. Не може парламентът да прави грешка върху грешка. Трябваше да намалим 15% от ДДС и щяхме да намалим цената на тока за бита“, каза Рамадан Аталай от ДПС.

„Предлагам не заради нарушението на правилника, а защото не сте минали през инстанции, като вкарахте фирмите с половин милиард задължения. Не са длъжни хората да плащат топлинната енергия на софиянци. Закрийте заседанието. Мораториумът е чесане на егото, защото днес сте го гласували неправилно“, допълни Аталай.

„Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решение. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика досега друг освен министър или премиер да коментира и да задължава парламента“. Това заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова да не изземват различни функции по отношение на законодателния орган на България.

„Намираме се в извънредна обстановка заради това, че от хубавото предложение на ГЕРБ сме допуснали грешка, няма лошо да си признаем. Защото от 1 януари 2021 няма как да се въведе мораториум. И нека да е ясно - тази комисия трябва да заседава, за да променим това решение и да го предложим за гласуване. Тази комисия не се занимава с цената на електроенергетиката, това е работа на КЕВР, ние само искаме да им помогнем да вземат правилното решение“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев от БСП, който е и бивш енергиен министър.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков определи случващото се в последните часове като „весела, жизнерадостна анархия и, че в момента с различни действия на новата власт се трупат „грешка върху грешка“.

Ако бъде прието проекторешението гласувано от комисията днес това означава, че цената на тока, парното и газа няма да се променя до края на зимата за домакинствата. Текстът трябва да бъде гласуван и от пленарна зала, за да влезе в сила.

Депутатите посочиха, че с допълнителни законови промени ще предприемат действия за стабилизиране на сектор енергетика и ВиК.

Сред най-интересните гледки на комисията пък се оказа полюшващият се Манол Генов от БСП, който трудно издържаше изказванията на колегите си.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети