Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Спор за централи и 100 километра ТИР-ове с батерии в пленарната зала

Политика

Спор за централи и 100 километра ТИР-ове с батерии в пленарната зала

Спор за централи и 100 километра ТИР-ове с батерии в пленарната зала - Tribune.bg
Снимка:

Спор в парламента затова кой е закрил и кой е спасил въглищните централи, както и за изграждането на завод за батерии у нас. Дебатът излезе от рамката на заложения такъв за проекта на решение за задължаване на Министерския съвет в срок от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Първи въпросът с централите повдигна Цончо Ганев от „Възраждане”, който заяви, че планът, който е приет от предишното мнозинство, реално довежда дотам, че след три години България трябва да закрие 40 процента от ТЕЦ-овете. „От „Възраждане” нямаме намерение да ви подкрепяме в този геноцид срещу българската икономика”, заяви той.

Николай Денков от ПП хвърли вината за забавения план върху „Възраждане”, ГЕРБ-СДС и ДПС, които били довели до провеждане на избори. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС поясни, че планът е забавен с година и половина заради енергетиката като подчерта, че Томислав Дончев го е оставил на 99 процента готов през април 2021 г. Добрев отбеляза, че оттогава досега са се появили два лобистки проекта, които, по думите му, не са необходими на никого, още по-малко на енергетиката - за батерии и за геотермална енергетика. Всъщност сигурно са необходими на тези, които ще вземат комисионните от тях, коментира  Добрев. Той посочи, че заради тези два проекта ЕК е принудила „господата бивши управляващи” да заложат в плана дата за либерализация на битовия пазар и дата и проценти за затваряне на въглищните централи.  

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев (ПП) коментира, че за втори път се налага да взема лично обяснение „Третия път - направо през съда. Явно четенето с разбиране не ви е силна страна”, посочи той в отговор на изказване на Цончо Ганев, в което депутатът от „Възраждане” обвини предишното правителство в национално предателство.

„Ако бяхте прочели плана, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощност в Маришкия басейн, който трябва да бъде изваден или затворен, нито един”, каза Василев.

По думите му, това е значително по-добре от предишната версия на плана, където имаше затваряне на мощности и замяната им с газова централа. „Което означаваше България да влезе в газова зависимост и за електроенергията си. Може би това е бил вашият план, съжалявам, че го развалихме”, заяви той.

„Не може да се изричат лъжи неверни твърдения, за времето на 8 месеца можеше да се запознаете с документите. На първо място трябваше да се запознаете с позицията на правителството ни за въглищните централи, са били в защита на въглищните централи, не трябва да заплашва енергийната сигурност”, заяви Теменужка Петкова. Тя заяви, че ГЕРБ са извоювали дерогация на работата на ТЕЦ „Марица изток 2”.

„Постскриптум“ се казва фирмата, която се занимава с изграждане на фотоволтаици с батерии, частната фирма, която участва официално в работната група на правителството на нулево толерантните към корупцията и заложи батерии с фотоволтаици и за това има писмени доказателства – има имейли от тази работна група и се вижда кой ги е заложил, заяви Делян Добрев.

„Това е да пуснеш вълка в кошарата, да може да прибере 1 – 2 милиарда от плана“, каза той и допълни, че се надявам вицепремиерът Атанас Пеканов или някой от неговия екип да слуша в момента, защото в крайна сметка тези батерии са заложени в плана и по думите му, като количество са 100 километра с ТИР-ове с контейнери с батерии.

„От София до Пловдив ще уредим ТИР-ове с контейнери – това са батериите, които ние ще купим. Физически тези батерии не могат да се накамарят. Този проект ще ви се провали, защото физическото място в пост станциите на ЕСО е едва за една шеста от тези батерии. Ами другите? Ами съседни терени на тези пост станции трябва да минат през процедури за отчуждаване или през процедури по закупуване сменяне, на общ устройствен план, сменяне на предназначение приемане на ПУП и т.н., т.е. тези батерии и да ги купим, няма къде да ги сложим“, подчерта Добрев.

Той призова Пеканов да намали парите „Не може да ги изключите съвсем, направете ги 2 или 3 хиляди мегаватчаса. Направете грантова схема – дайте 50% грант за закупуване на батерии, за да може частния сектор да инвестира още 50% и този проект да се реализира по някакъв начин.“

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп