Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: ГЕРБ-СДС се крият зад ДБ, защото не знаят как да реализират първия мандат

Политика

Христо Иванов: ГЕРБ-СДС се крият зад ДБ, защото не знаят как да реализират първия мандат

Христо Иванов: ГЕРБ-СДС се крият зад ДБ, защото не знаят как да реализират първия мандат - Tribune.bg
БГНЕС

Няма връзка между това дали ние имаме някакви различия с президента и преценката за това на кого да бъде даден третия мандат, смята той

От „Демократична България“ все още виждат възможност да получат третия мандат. Това стана ясно от думите на съпредседателя Христо Иванов в кулоарите на парламента.

„Няма връзка между това дали ние имаме някакви различия с президента и преценката за това на кого да бъде даден третия мандат. Третият мандат не съществува в Конституцията, за да направи президентът правителство по свой образ и подобие, а съществува, за да има страната правителство. От тази гледна точка не мисля, че едното има връзка с другото. Още повече, че ние не търсим различия, не търсим конфликт и не мисля, че разликите са такива, че да да може да се говори за невъзможност да гледаме в една и съща посока за това, че трябва страната да се управлява“. коментира Иванов.

На въпрос дали „Демократична България“ би дала подкрепа за експертен кабинет начело с „Български възход“ за какъвто се заговори по време на консултациите на президента Румен Радев с партията на Стефан Янев, той отговори така:

„Както и да го наричаме кабинета, въпросът е в оценката на неговата способност да извърши необходимите реформи. Ние сме казали какви са нашите приоритети, включително съдебната реформа. Каквато и да е формулата, ще оценяваме съдържанието на това, което се предлага, кой носи отговорност за него, какви гаранции има, че ще изпълни задачите, какви задачи си поставя“.

 Христо Иванов коментира и заявката на Кирил Петков, че ако се приеме хартиената бюлетина, ПП няма да състави кабинет.

„ПП са мандатоносител на втория мандат, така че тяхно право си е да си взимат решенията. Аз и преди призовах с пълното съзнание, че това, което се случва с Изборния кодекс не оставя много място за оптимизъм, че е възможно да се намери консенсус със здрав разум, но все пак смятам, че трябва да оценим всички аспекти на възможността да се реализира втория мандат и едва тогава да се взима решение дали той да бъде реализиран или не. Просто на страната ѝ трябва управление“, категоричен бе Христо Иванов.

„Всички останали опции - да се формира управление без участието на ПП и ДБ или избори, биха били още по-лоши. От тази гледна точка моят призив беше и остава да не затваряме този прозорец. В крайна сметка право на мандатоносителя е да си вземе своите решения“, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Той отново подчерта, че от ДБ не виждат условия, при които биха могли да подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Относно тезата на ГЕРБ, че ДБ са ключ към съставянето на правителство с техния мандат, Иванов коментира: „Това повече ми прилича на търсене на алиби и криене зад нас, отколкото на сериозен разговор, защото който иска да разговаря за подкрепа с нас, знаят какви са нашите условия. Да се правиш, че не чуваш нашите условия, ама викаш ключът е при тях, просто е опит да се скриеш зад нас от това, че не знаеш как да реализираш първия мандат“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети