Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Според „Капитал” управляват не ПП, а Бойко Борисов

Политика

Според „Капитал” управляват не ПП, а Бойко Борисов

Според Капитал управляват не ПП, а Бойко Борисов - Tribune.bg
Снимка:

Бойко Борисов не е премиер и е без мнозинство в парламента от пролетта на 2021 г. , но няколко събития от последните 2 седмици показват, че моделът е тук. Това пише в коментар в. „Капитал“. Изданието дава за пример протеста на зърнопроизводителите срещу вноса на украинско зърно, когато лидерът на ГЕРБ публично е препоръчал на Николай Денков, който управлява ротационно с Мария Габриел в сглобка с ГЕРБ, да преговаря с протестиращите и нарече земеделският министър „слаб“.

Това стана, въпреки че депутатите от ГЕРБ също гласуваха за отмяна на забраната за вноса от Украйна. Така след протест и препоръката на Борисов правителството на Денков подписа меморандум с производителите, в който отстъпи пред исканията им.

Тази седмица финансовият министър Асен Василев предложи с промени в данъчните закони ДДС за ресторантьорите да се върне на 20% от догодина. Последваха заплахи за протести, а реакцията не ГЕРБ не закъсня - няколко депутати от партията обявиха, че решението не е съгласувано с тях.

Ден по-късно ги последва и самият Борисов, който обяви, че няма да подкрепи вдигането на данъка. Без подкрепа на ГЕРБ тази промяна няма как да мине, още повече че срещу нея са и БСП и ДПС.

А между другото Борисов заяви, че не подкрепя и предложението националния празник 3 март да бъде сменен с 24 май - друго предложение на ПП-ДБ, отбелязва „Капитал“.

Страх ли го е Борисов от загуба на електорална любов, има ли договорки с някои сектори преди избори, или просто бламира кабинета „Денков“ - засега е неясно. Видимото е, че важни решения в изпълнителната власт продължават да зависят от модела на Борисов и ГЕРБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети