Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Според Петков: Казал на Байдън за джиповете, заявил му, че Турски поток е корупция

Политика

Според Петков: Казал на Байдън за джиповете, заявил му, че Турски поток е корупция

Според Петков: Казал на Байдън за джиповете, заявил му, че Турски поток е корупция - Tribune.bg
Снимка:

ЕК през годините взе дейно участие за продължението на Турски поток през България, Жан-Клод Юнкер и Владимир Путин дори лично обсъждаха проекта

Премиерът Кирил Петков хвърли повече светлина върху разговора си с американския президент Джо Байдън. Двамата се срещнаха на заседанието на лидерите на ЕС в Брюксел снощи. Въпреки че не са имали среща на четири очи, а са разменили думи в залата пред други евро лидери, според Кирил Петков са обсъдили всички възможни теми.

Петков пред Байдън: Позицията на България е, че войната е огромен конфликт

„Корупцията е един от инструментите за влияние на Путин в България. Турски (руски) поток е добър пример - корупция, джипове на Аркад, три милиарда от нашите пари, изхарчени за чужда тръба! Това беше част от дискусията ни с президента Байдън тази вечер“, обяви българският премиер във Фейсбук. От Белия дом не съобщават за разговора.

Проектът за продължение на Турски поток през България през цялото време се случваше с личната ангажираност на Брюксел. През 2017 г. тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер разговаря за тръбата и с руския президент Владимир Путин по време на среща в рамките на форума Г-20.

Юнкер и Борисов имаха и съвместно изявление по въпроса, като политикът от Люксембург заяви: „Искаме енергията да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това положително развитие, което ще доведе до отваряне на газовия пазар с ползи за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в подкрепата си към България в изпълнението на плановете ѝ за регионален газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското правителство“.

Европейската комисия подкрепи и финансово проекта за газов хъб „Балкан”, инвестирайки безвъзмездна помощ грант в размер на 920 хиляди евро по линия на „Механизма за свързване на Европа” ("Connecting Europe Facility"/CEF) за предпроектно проучване, което покрива 50% от разходите за него. Проектът за газовия хъб „Балкан” включва допълнителна инфраструктура с цел да се достави нов газ за Централна/Западна, Югоизточна и Източна Европа, за да се увеличи сигурността на доставките чрез осигуряване на достъп до допълнителни източници на газ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети