Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Според Янаки Стоилов анализът на въздействие на законите е занемарен

Политика

Според Янаки Стоилов анализът на въздействие на законите е занемарен

Според Янаки Стоилов анализът на въздействие на законите е занемарен - Tribune.bg
Снимка:

Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало, смята служебният правосъден министър

В България е доста занемарен анализът на въздействието на действащите закони, заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов пред БНР.

По думите му съгласно нормативната уредба това въздействие трябва да бъде първоначално прогнозирано, но е задължително периодично да се прави оценка на въздействието на действащите закони. Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са породени от действащите закони, посочи Стоилов.

„Това какво ще сметне ВСС е важно, аргументите, които ще даде в една или друга посока, предложенията също трябва да се имат предвид, но този въпрос се решава по законодателен път“, коментира Янаки Стоилов относно специализираното правосъдие и предложенията за неговото преструктуриране.

Законодателят има правото да прецени дали да ревизира по някакъв начин структурите, функциите, компетенциите при отчитане на конституционните изисквания, подчерта той.

Според него би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство - независимо дали е служебно или редовно, да има кратка равносметка за състоянието в сектора. Стоилов е на мнение, че проверките не би трябвало да продължат повече от две-три седмици.

„Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори поне през последните няколко години, както и да се направи преглед на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона“, настоя служебният правосъден министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети