Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Спортният министър назначи нова управа на тотото, единият е депутат от ИТН

Политика

Спортният министър назначи нова управа на тотото, единият е депутат от ИТН

Спортният министър назначи нова управа на тотото, единият е депутат от ИТН - Tribune.bg
Снимка:

Спортният министър Радостин Василев назначи нова управа на Българския спортен тотализатор, пише в “Труд“. Изпълнителният директор Любомир Петров и членовете на управителния съвет Гошо Гинчев и Христо Йовов са освободени със  ЗАПОВЕД-ПРОТОКОЛ № РД 09-52/ 21.01.2022 г., на основание чл. 8т.19 а от Закона за физическото възпитание и спорт, чл. 13, ал. 5 от Закона за хазарта и във връзка с писмо № 04-07/14.01.2022 г. от министъра на финансите, Радостин Василев нареди да бъдат освободени Любомир Стефанов Петров, Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов. На тяхно място са назначени Георгий Султанов, Росен Иванов и Александър Тодоров. Последният е настоящ депутат от ИТН, което е в разрез със Закона за правната помощ, а той  гласи, че тези лица не трябва да заемат висша публична длъжност.

Министърът така и не обяви аргументите си, защото освобождава ръководството на тотализатора, като наруши  Закона за публичните предприятия и начините за освобождаване на членове на Държавни дружества.

„Не съм длъжен да давам мотиви, така съм преценил – каза Василев пред медиите на 17 януари. - Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил и не е политизирано. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с дружеството.“

Досегашното управа ръководеше тотото близо 2 г., през които дружеството е на печалба, показва статистиката.

„Когато постъпих в тотализатора, имаше налични 4 милиона лева, сега има близо 49 млн. - декларира Любомир Петров пред медиите на 17 януари. -  Общата печалба за 2021-а е 53 милиона лева.“

Преди ден тотализаторът публикува и данни за приходите и разходите за последните 5 години, така през 2017-а те са 149 млн., а през 2021-а вече са 288 млн. Същевременно разходите за персонал са намалени от 11 на 9 процента.

Въпреки всички правни нарушения, смяната е на лице. Остава в понеделник отново да станем свидетели как „изчегъртването“ продължава, а съдбата на родното „Тото“, неясна, пише в заключение изданието.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети