Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Станишев, мъжът на Манолова и Миков разместват листите на Нинова

Политика

Станишев, мъжът на Манолова и Миков разместват листите на Нинова

Снимка:

Свикват Националния съвет на БСП

Хората на Сергей Станишев в БСП отново са на път да развалят плановете на Корнелия Нинова. След като успяха да пренаредят листите за евроизборите, сега вътрешната партийна опозиция на „Позитано“ 20 са решили да повторят процедурата и за местния вот, съобщава Faktor.bg.

64 членове на БСП поискаха отменяне решението на Националния съвет на „столетницата“ от 15.09.2019 г. по т. 1 в частта за кандидатите за кмет на община и листите за общински съветници, на Варна, поради неговото обявяване в нарушение на Устава. Те искат потвърждаване на позицията на НС на БСП срещу подкрепата за кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на община Варна. Освен това настояват и за преразглеждане на решението на НС на БСП от 03.09.2019 г. за утвърждаване на кандидати за местни органи в община Сандански.

Позицията е адресирана до председателя на НС на БСП и до членовете на ИБ на НС. Сред подписалите я са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, бившия председател на БСП Михаил Миков, Антон Кутев, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Велислава Дърева, Георги Пирински, Красимир Янков, Янаки Стоилов.

Зад плановете на вътрешната опозиция се е включил и съпругът на Мая Манолова - Ангел Найденов, който също не е съгласен с политиката на Корнелия Нинова и на социалистите около нея.

Членове на левицата съвсем се объркаха от карамбола, който се случва в партията. Вероятно и заради това Нинова се държи дистанцирано и не смее да хвали Мая Манолова за кметските избори в столицата. Не е тайна, че между лидерката на БСП и бившата омбудсманка на държавата се води тиха война. Анализатори са категорични, че Манолова от раз може да се върне на „Позитано“ 20 и да заеме мястото на Нинова.

„Изразяваме нашето дълбоко безпокойство и голяма загриженост относно някои от взетите решения за утвърждаване на кандидатите за кмет на община и кандидатски листи за общински съветници, както и от начина на провеждане и ръководене на заседанията на НС. Председателят на НС и водещите на заседанието, против Устава на БСП наложиха по недемократичен начин решения, за издигане на кандидати за кметове и листи с кандидати за общински съветници противно на основни правила на вътрешнопартийна демокрация. Тези решения блокират и разединяват работата на отделни общински организации на БСП (напр. Варна, Сандански), и не способстват за постигането на поставената основна политическа цел - спечелване на предстоящите местни избори. Решението за Варна бе гласувано и при безпрецедентен отказ и отнемане на думата на редица членове на НС, без изясняване на обстоятелствата и без необходимата дискусия по същество, което го прави немотивирано и необосновано“, мотивират се подписалите позицията.

Социалистите искат спешно насрочване на заседание на Националния съвет на БСП.

„Водени от целта за спечелване на местните избори, от желанието за утвърждаване на демократичното единство в партията; като отстояваме неотклонно принципа за демократично участие и задълбочен диалог при вземане на решенията в НС, най-категорично настояваме за незабавно насрочване от ИБ на спешно заседание на НС на БСП. Свикване на заседание на НС в най-спешен порядък е крайно наложително с цел постигането на единодействие в работата на отделни общински организации и максимално доброто им представяне на местните избори 2019 г. Предлагаме на ИБ на НС да насрочи заседанието при следния дневен ред, подкрепен от 64 членове на НС на БСП, с което да се даде възможност да се дискутират нормално и да се преразгледат отделни решения за утвърдени кандидати:

Отменя решението на НС на БСП от 15.09.2019 г. по т. 1 в частта за кандидатите на Варна, поради неговото обявяване в нарушение на Устава.

Потвърждава позицията на НС на БСП срещу подкрепата за кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на община Варна.

Преразглеждане на решението на НС на БСП от 03.09.2019 г. за утвърждаване на кандидати за местни органи в община Сандански.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още