Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Станишев: Някои искат връщане към "златно" минало, което никога не е съществувало

Политика

Станишев: Някои искат връщане към "златно" минало, което никога не е съществувало

Станишев: Някои искат връщане към златно минало, което никога не е съществувало - Tribune.bg
Снимка:

България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген

"Националистите искат връщане към едно "златно" минало за Европа, което никога не е съществувало. Европа с отделни държави, тоест да се спасяваме поотделно. Това е една илюзия". Така лидерът на ПЕС Сергей Съанишев коментира предстоящите европейски избори пред БНТ.

Гласуването в Европарламента за приемане на България и Румъния в Шенген ще бъде по мой доклад, това ще бъде качествено нов момент в позицията ни за пълноправно членство, заяви той. И обясни, че към България и Румъния се проявява двоен стандарт.

"Членството в Шенген има ясни критерии. Ние не бива да приемаме да ни се подхвърля по един кокал за Шенген. Настояваме за приемане в Шенген не само по въздух, а изцяло - и по суша и море", категоричен е Станишев.

"България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра, има двоен стандарт към нас. Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС", допълни той.

„В резолюцията на ЕП се казва категорично, че трябва да се приемат държавите по всички граници, а това е важно за България чисто икономически и социално, защото голяма част от българите не пътуват със самолети, а с коли, с автобуси и други превозни средства. Освен това икономическият положителен ефект за страната ни ще дойде, когато нашият транспорт, нашите ТИР-ове, които изнасят и внасят, няма да губят време по границите, което е в полза на нашата икономика", обясни Станишев.

На въпрос как приема бойкота от страна на Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС в Лисабон, Станишев отговори: "Благодаря на БСП, на моята партия, на редовите членове за моралната подкрепа - това се възприема и като успех за БСП и нека да го капитализират за предстоящите избори. Би било грехота да не се възползва от факта."

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети