Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат

Политика

Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат

Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат - Tribune.bg
Снимка:

„Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат. Често той се държи дори по-опозиционно, много българи го приемат като носител на промяната“. Това каза президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в предаване на Дарик радио. Станишев каза, че следи с тревога медийната кампания срещу Радев, защото тя идвала от медии, близки до левицата. „По същия начин избирателите на БСП следят всичко това с недоумение и възмущение. Не разбират мълчанието от страна на БСП. Тези вътрешни войни и взаимният хлад ще отслабят и едната и другата страна, а това не бива да се допуска. Имаме да печелим два важни избора“, предупреди президентът на ПЕС.

Запитан готова ли е БСП да управлява, Станишев отговори, че би трябвало левицата да е в добра кондиция - тя преизбра своя лидер, избра удобен Национален съвет, в който вече няма вътрешна опозиция. „Сега ГЕРБ са тежко отслабени, всичко е в нашите ръце. Да спечелим доверието на 1 100 000 българи, за да управляваме с тежест. Но за да го направим, трябва да разработим алтернативата. Имаме „Визия за България“, но тя е за 20 години напред, а не управленска програма. Трябват ни конкретни предложения и като пример ще посоча идеята болниците да не бъдат търговски дружества. Добре, но как се преструктурират, с какъв бюджет, какво се случва с часните болници?“ пита евродепутатът. 

Според него протестите тази година не позволили да бъдат обяздени, но ефектът им предстоял да се види. Станишев изрази мнение и по темата със Северна Македония като обвини правителството в бездействие. 

„Ако бях премиер щях да положа много по-сериозни усилия, за да не се стигне до тук. Историческата комисия не беше добро решение. Тук се изисква политическо лидерство. Историята подлежи на интерпретация - едни и същи събития с едни и същи извори се тълкуват по различен начин. Историците са изградили свое разбиране, което не могат да зачеркнат в името на политическия компромис. Това е работа на политиците. Трябва да се търси политическо решение, защото в дългосрочен план в интерес на България е всички страни от Западните Балкани да станат част от ЕС“, посочи Станишев. Според него правителството било изпуснало много време за икономически и инфраструктурни проекти вместо да се фокусира в разширяването, което е било приоритет за Българското председателство на ЕС-„тогава трябваше да се развият проекти, които да улеснят процеса, а не само да се вторачваме в историческите спорове", обясни Станишев и посочи, че „това действие засилва антибългарските настроения в РС Македония и е в полза на силите, които не искат добросъседски отношения“. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Хехехе, другари... Станиш Сергеевич отново на барикадата в подкрепа на Мунчо!
19.12.2020 17:37 / Отговор
БГ Щом и този, който загуби толкова избори от Борисов, взе да ходатайства за Фатмака, значи нещата отиват към добро ... втори мандат няма да има!
20.12.2020 12:36 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети