Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Старт на газовата връзка със Сърбия, надеждите са проектът да е готов до края на годината (СНИМКИ)

Политика

Старт на газовата връзка със Сърбия, надеждите са проектът да е готов до края на годината (СНИМКИ)

Старт на газовата връзка със Сърбия, надеждите са проектът да е готов до края на годината (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Първа копка на газовата връзка между двете държави беше направена на 1 февруари миналата година в Сърбия

Старт на строежът на българска територия на газовата връзка между България и Сърбия. Междусистемната газова връзка ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, Република България, до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км са на българска територия.

След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.

Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

На церемонията по откриването присъстваха президентите на България и Сърбия, министри и изпълнители на проекта. 

БГНЕСБГНЕС

„Изграждането на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" е поредна стъпка в системния подход на правителството за свързаност между страните и осигуряването на системни доставки на газ от диверсифицирани източници”, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов .

„България е на кръстопът, а това е стратегическо предимство и отговорност. Страната ни поема отговорност да е гарант за сигурност в енергийния сектор в региона”, добави той. Надеждите са газопроводът да започне да функционира до края на годината.

Служебният министър на енергетикатаСлужебният министър на енергетиката

Президентът Вучич изрази задоволство, че Сърбия има добър приятел и надежден партньор в лицето на България. Когато потече газа през интерконектора, ще се осигури диверсификация за целия регион на Западните Балкани, не само за Сърбия, посочи Вучич.

Румен Радев подчерта, че проектът е стратегически и важна стъпка към развитието на целия регион.

„Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е израз на волята двете страни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност, взаимно доверие и подкрепа, иновативни подходи и нови технологии”, каза държавният глава.

„Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимно ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна и сигурна енергия”, посочи президентът.

Президентите на България и Сърбия Президентите на България и Сърбия

Той отбеляза, че България се е показала като надеждна транзитна страна. „Дори в най-тежката ситуация, когато останахме без доставки на руски газ и то рязко, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме и този газ до Сърбия”, обясни той.

Президентът припомни, че България е третият по големина нетен носител на електрическа енергия в Европа и продължаваме да даваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, включително Сърбия.  По думите му газовите връзки в нашия регион не са просто инфраструктурни проекти – те отварят възможности, те са символ и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие. "Това означава сигурност, сътрудничество, диверсификация, това е пътят и ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия регион”, отбеляза президентът Румен Радев.

„ До края на година се надявам да открием интерконектора”, каза в заключение държавния глава. 

 

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети