Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стартираха преговорите за съставяне на коалиционно споразумение (ВИДЕО)

Политика

Стартираха преговорите за съставяне на коалиционно споразумение (ВИДЕО)

Стартираха преговорите за съставяне на коалиционно споразумение (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

"Продължаваме промяната" вече стартира серия от разговори за съставяне на коалиционно правителство. На масата на преговори за поканени "Има такъв народ", БСП и „Демократична България”.

Във вторник разговорите започнаха в 10.00 ч. Първите две дискусии на експертните групи са в ресорите "Енергетика" и "Икономика".

Кирил Петков участва в групата, обсъждаща икономическата тема, а Асен Василев в работната група за енергетиката.

Одити на държавните производители на ток и операторите на мрежи ЕСО и Булгартрансгаз, както и листване на борсата на 15% от държавните енергийни дружества предложи като мерки в сферата на енергетиката енергийният експерт на ИТН Иван Хиновски на преговорите за съставяне на бъдещ кабинет от ПП, ДБ, ИТН и БСП. От партията на Слави Трифонов предлагат промени в Закона за енергетиката, с които да отпадне ролята на Булгаргаз като обществен доставчик и да се въведе търговията с газ на виртуални точки у нас. ИТН настоява още за заместник-председател в бъдещия кабинет по въпросите на климата, за създаването на Експертен междуведомствен съвет по енергетика, както и за ежегодни доклади на министерство на енергетиката по теми като минно дело, Радио-активни отпадъци/РАО/, петрол и газ, декарбонизация.  

Спешните мерки, които предложи ИТН в сферата на енергетиката е да продължи разплащането с бизнеса за високите цени на електроенергия, към което да бъдат включени още общини, болници, заведения за социални дейности. Хората на Слави настояват още технологични разходи на ЕРП-тата да се компенсират с дългосрочни договори с НЕК, т.е. на цена на обществения доставчик.

„Предлагаме модерен завод за водород да се изгради на площадката на АЕЦ „Белене“. Ще бъде експортно ориентиран за производство на зелен водород, има инвестиционен интерес“, подчерта Хиновски. По думите му относно добива на петрол и газ имаме още активи в Либия. Експертът подчерта важността на повишаване на  административния потенциал на КЕВР за контрол по Кодекса за борсова търговия – РЕМИТ.

В хода на дебата Мартин Димитров предложи от името на Демократична България/ДБ/ да се изработи 5 годишен план за енергийна бедност.

„Да не чакаме да се случи нещо и да се чудим как да бъде платено на хората. В него да са заложени механизмите за компенсиране, да се допълнят също мерки за малките фирми и предприятия, освен гражданите“, уточни Димитров. Той подчерта, че следва да се гарантира конкурспособността на българския бизнес с прозрачни правила за търговия с ток и газ.

„Част от решението на проблема е повишаването на административния капацитет на КЕВР за РЕМИТ, което да гарантира честни и прозрачни практики. Надяваме се проверките да се правят компетентно. Не искам одити на всички държавни предприятия в енергетиката.

Не искаме България да е зависима от един доставчик на газ. Затова изграждането на газовата връзка с Гърция. Тя трябва да бъде завършена и трябва да бъде приоритет на това правителство, което се създава. Договорът за азерски газ трябва да се разшири. Терминалът за втечнен газ също“, изброи Димитров мерките, предлагани от ДБ в сферата на енергетиката. Той бе категоричен, че България трябва да се стреми към европейската политика, така че да не е зависима от един доставчик на газ.

„Ще купуваме това, което е най-изгодно“, настоя Димитров. Той допълни на четвърто място и важността да има прозрачност на разследването на картелни практики при търговията с петрол и газ от КЗК.

„Решенията на КЗК през годините ни изглеждаха колебливи. Важен е и достъпът до данъчно-акцизните складове. Необходима е и реформа на начините за финансиране на проектите за енергийна ефективност. Те трябва да се направят по друг начин. Представяме си по-добър контрол при избор на изпълнители и бенефициенти. Подкрепяме удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй“, изтъкна Мартин Димитров.

БСП предложи при обсъждането на сектор енергетика да бъдат взети мерки за компенсиране на домакинствата ако се увеличат цените на тока от Нова година.

„Предлагаме токът до 200 квтч да бъде безплатен за най-бедните, също така да не се спира тока на такива домакинства до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно“, отбеляза Таско Ерменков от БСП. От партията настояват за дългосрочни мерки за развитие на енергетиката, като водещо място сред тях заема развитието на АЕЦ „Козлодуй“, както и изграждане на нови ядрени мощности.

От левицата настояват при либерализация на пазара на електроенергия спешно бъдат определени енергийно зависимите потребители. Румен Овчаров коментира, че бъдещото правителство следва да се откаже от изваждане на свободния пазар на битовите потребители, както и да се върне на регулирания пазар социалните заведения - като болници, училища и други. Експертът поиска, обаче, да не се връщат търговските субекти в енергетиката/ЕРП-та/ на регулирания пазар. Румен Овчаров се обяви за запазване на механизмите за подпомагане на бизнеса, тъй като при някои направени днес предложения ще трябва да се мине през правна експертиза.

„Разходите на ЕРП-тата да са на цена обществен доставчик. Не го правим, защото искаме да им намалим разходите, а защото искаме да намалим разходите на крайните клиенти. Става дума за 7-9% от разходите им. Самите ЕРП-та изпадат в доста сериозни затруднени, защото ще бъдат компенсирани от средата на лятото, от новия период. Заплахата е да не пострадат битовите потребители“, поясни позицията си Румен Овчаров. По думите му проблемът за малките консуматори на електроенергия е, че са на свободния пазар, за да се демонстрира ликвидност на борсата.

„Не съм убеден, че малък фризьорски салон и баничарница трябва да са на борсата. Трябва да има анализ защо го правим за тези малки консуматори“, подчерта Овчаров. В отговор Асен Василев от ПП предложи КЕВР да одобрява типови договори за тези клиенти, в която да се заложи и пределна цена. 

Според ПП първото, което трябва да се направи в енергетиката е да се гарантира диверсификацията на източници на природен газ у нас, както и да се закрие Българския енергиен холдинг. От формацията настояват за унищожаване на корупцията в енергетиката и за реализиране на проекти в  комплекса „Марица изток“, за да се запазят работните места в региона.

„Когато блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ излязат от експлоатация, трябва да имаме готов вариант, няма как България да остане без ядрена мощност. Твърдо смятаме, че страната ни не бива да остава без ядрена мощност в който и да е момент. Смятаме, че България трябва да е ядрена държава“, коментира Асен Василев от ПП на коалиционните преговори на тема енергетика. Експертът на ИТН Иван Хиновски опонира, че трябва да се работи по изграждането на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„5 и 6 блок ще просъществуват още десетина години. Най-лесно е адекватно е да се работи по 7 блок, там има вече ОВОС, готви се ПУП, като цяло нещата там са напреднали. Това би бил един прозрачен европейски проект. Не е добре да отлагаме и да чакаме нови технологии“, смята Хиновски.

От ДБ обявиха, че са против да се взимат решения за изграждане на ядрени мощности.

„Нека да се запише, че ще има проучване за възможността за изграждане на такива мощности“, поиска Мартин Димитров. Асен Василев изтъкна, че не е съгласен с една така формулировка.

„Ядрените ни мощности са въпроси от национално значение“, настоя Асен Василев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети