Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Софиянски: ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство след вота

Политика

Стефан Софиянски: ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство след вота

Стефан Софиянски: ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство след вота - Tribune.bg
Снимка:

Виждам едно мнозинство от ГЕРБ и ДПС, като напълно възможно е ДПС да бъде втора политическа сила и въпросът е дали ще разнообразят флирта си с някоя трета патерица. Това виждам аз, дано да бъркам, заяви пред "Фокус" Стефан Софиянски, бивш служебен премиер и кмет на София.

"Парламентарната опозиция е действително слаба, извънпарламентарната опозиция е разединена. И в тази ситуация този кабинет просъществува до момента, в които ГЕРБ прецени, че му е по-изгодно да отиде на избори, защото има определен аванс", посочи десният политик.

Относно позицията на Борисов, че "няма да направи коалиция само с ДПС, не е в негов интерес", Софиянски напомни, че Борисов е казвал същото и за “Промяната", че никога няма да работи с тях, но въпреки това им даде един мандат.

"Никак не му е необходимо на Главчев да се занимава с външно министерство, просто позицията му сега позволява да назначи тези заместник-министри, които ще вършат тази работа... Изобщо България много отдавна няма самостоятелна външна политика. България е закована на последното място в Европа и за три месеца няма да се помръдне от там. Така че не виждам пред него да има предизвикателство, просто той ще си назначи подходящите хора и те ще представляват формално България на международните форуми, а ще съсредоточи усилията си в провеждането на изборите извън България", категоричен е Софиянски.

По думите му служебното правителство има един проблем, който трябва да бъде решен в интерес на всички българи и това е Планът за възстановяване и устойчивост.

"Ние трябва да ускорим усвояването на европейските средства, за да можем да ги трансферираме правилно. И тук също е отговорността правилно и ефективно да го превърнем в брутен вътрешен продукт. Ние закъсняваме изключително много. Изоставаме, знаете колко късно се прие нашият План за възстановяване и устойчивост, ние закъсняваме с усвояването. Липсва ясна стратегия, може би в главата на някой да я има, но липсва до толкова, доколкото обществото трябва да я приеме, за да може да помогне за усвояването на тези средства", отбеляза Софиянски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети