Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев готви заповеди след пожарите, до 15 август остава опасността от нови бедствия

Политика

Стефан Янев готви заповеди след пожарите, до 15 август остава опасността от нови бедствия

Стефан Янев готви заповеди след пожарите, до 15 август остава опасността от нови бедствия - Tribune.bg

„Призовавам всички наши сънародници да бъдат внимателни. За съжаление температурите са високи и всичко е на база на човешка намеса. Потърсихме начин и действия за оптимизиране работата на служителите на МВР, горски стопанства, доброволци и всички останали, да бъдат добре инструктирани“, обяви Стефан Янев след срещата с определени министри и шефът на Национална служба пожарна безопасност по повод разразилите се пожари в половин България.

Янев изказа и съболезнования за загинали горски служители при опит да гасят пожари.  

Той обяви, че след срещата е взето решение, че е необходим нов закон за управление на кризи и виждаме, че има необходимост от такъв тип нормативна уредба.

Предстои да се забрани и почистването на стърнищата, като повечето пожари в момента са полски, коментира още Янев, като предстои мерките да бъдат облечени в заповеди утре.

Служебният премиер посочи, че сме имали система за оповестяване при пожар, но тя не била все още готова. 

Взаимодействието на национално и местно ниво сега се осъществява от МВР и пожарната, но областните управители и кметовете имали своята отговорност да задействат съветите си по бедствия.  

Янев допълни, че до 15 август се очаква температурите да бъдат високи и се очакват още пожари, като отправи призив към всеки един български гражданин да бъде бдителен.

Комисар Николов заяви, че могат да прогнозират къде биха могли да възникнат пожари, като до 15 картите показват, че цялата централна част на България остава под екстремен риск. „При най-малката опасност за здравето и живота на хората се предприема евакуация на хората. Днес в Старосел бяха евакуирани четири къщи. Работим активно за ранното оповестяване, имаме такава система, която може да слезе до ниво кметове и техните наместници“, каза още Николов и допълни, че в Старосел и четирите къщи са изгорели напълно, както и няколко стопански постройки.

Стефан Янев не пожела да коментира политически теми, както и изявлението на БСП, че ако мандатът отиде при тях те ще предложат служебното правителство да остане редовно.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати