Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев: Хората се интересуват от хладилника, не от телевизора

Политика

Стефан Янев: Хората се интересуват от хладилника, не от телевизора

Стефан Янев: Хората се интересуват от хладилника, не от телевизора - Tribune.bg
Снимка:

В България трябва да се състои дебат, който да осмисли първия ден след войната. Той ще е определящ в много посоки. Много правилно е насочен въпросът дали националните държави в рамките на ЕС трябва да имат самостоятелна политика или да чакат общата европейска позиция. Примерът с Унгария показва, че Орбан и неговата партия залагат по-скоро на индивидуалния подход. Има и други държави в ЕС, които са доста умерени в говоренето и действията си. Извън общия европейски консенсус националните държави правят своите калкулации и се позиционират за следвоенното бъдеще. Ето този дебат в България липсва. Нямаме подготовка, а икономическото пренареждане предстои, глобалният модел се клати. Това заяви бившият служебен премиер Стефан Янев пред Банкер.

Той е категоричен, че коалицията  не се занимава с основни за обществото ни въпроси.

„ Правителството няма възможност да решава кризите, които затрупват една върху друга, а напротив затъват повече в нерешаването на тези кризи. Това е и въпрос на лидерство и на начин на формулиране на приоритетите и целите на коалицията”, подчерта Янев.

По думите му дневният ред на правителството е ежедневен сблъсък на вътрешни интереси, които не отговорят на обществения интерес.

„Най-големият въпрос, който стои пред коалицията е въпросът с цените, който вълнува българските граждани на ежедневна база. Защото всички тези усилия, които бяха положени миналата година за повишаване на минималната пенсия, за  нова ставка на минималната работна заплата, изглежда, че инфлацията вече ги изяде”.

Стефан Янев е категоричен, че не е важен въпросът дали инфлацията е вносна, а какви са практическите решения, които се предлагат за да бъде решен този въпрос.

„В момента аз практически решения не виждам от правителството. Съгласен съм, че проблемът е сложен и многопластов, но българските граждани се интересуват от хладилника, а не от телевизора, затова трябват решения. Трудно ми е да кажа, че това правителство има стратегия и общ замисъл, то по-скоро се занимава с проблеми”, категоричен е  Янев.

По думите му и това е една от причините да напусне този екип: „Макар, че сценката, която беше изиграна беше в друга посока”, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Стефан Янев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети