Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев категоричен: В НАТО сме, за да харчим по-малко за собствената си отбрана

Политика

Стефан Янев категоричен: В НАТО сме, за да харчим по-малко за собствената си отбрана

Стефан Янев категоричен: В НАТО сме, за да харчим по-малко за собствената си отбрана - Tribune.bg
Снимка:

Изборът България да бъде част от НАТО е, че всъщност ние си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, посочи министър Стефан Янев на изслушването си в ресорната парламентарна комисия.

„Изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат. Той е бил прагматичен, защото ние сме отговорни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от тази колективна система за сигурност и защита е, че по този начин си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности и правим обща отбрана. Ако бяхме обяснили на българските граждани, че в момента се стремим да харчим около 2% от БВП, но ако не бяхме в НАТО, вероятно щяхме да говорим за цифри между 7-8%, вероятно всеки би ни разбрал“, добави Янев.

Той препоръча да не четем чужда преса по казуса НАТО-Русия и да спрем със спекулациите като добави: „Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Решение в българското правителство за такъв тип движение, струпване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка, когато това решение бъде взето то ще бъде комуникирано за всички български граждани“, каза министърът на отбраната Стефан Янев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати