Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев: Потвърждаваме солидарността си към Украйна, но и защитаваме нашата сигурност

Политика

Стефан Янев: Потвърждаваме солидарността си към Украйна, но и защитаваме нашата сигурност

Стефан Янев: Потвърждаваме солидарността си към Украйна, но и защитаваме нашата сигурност - Tribune.bg
Снимка:

"Потвърждаваме солидарността си към Украйна като страна жертва в конфликта, а от друга страна защитаваме нашите сигурност и интерес. Затова искахме потенциална замяна на въоръжение, което е собственост на българската армия. Намерен е точен баланс".

Това обясни тази сутрин пред bTV Стефан Янев от "Български възход", след като партията му гласува против оказването на военна помощ за Украйна в комисия, а в пленарна зала гласува „за".

Парламентът вчера реши България да помогне на Украйна и да изпрати бойна техника, която не използваме.

Със 175 гласа "за" и 49 "против" депутатите изпратиха военна помощ за Украйна. Всяка от партиите беше заявила предварително своите позиции, като за решението гласуваха ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Демократична България“. Изненадата дойде от партията на Стефан Янев.

Тази сутрин той обясни пред камерата на bTV, че в комисията е гласувано за определени детайли по текстовете и възможностите. "Искахме, ако се стигне до предоставянето на оръжие, което е собственост на българската армия, то да бъде заменено. Съответните текстове вече са поправени. Принципът българско оръжие да бъде заменено от съюзниците по стандартите на НАТО, е спазен. Оттук нататък вече зависи от изпълнителната власт в лицето на министъра на отбраната и министърa на външните работи какви условия ще договорят. Всички тези решения ще бъдат контролирани от работещ парламент", заяви Стефан Янев.

"От първия момент, в който започна специалната военна операция, заявих, че усилията трябва да бъдат за мир. По никакъв начин не съм променил това мнение, намираме се във война", посочи още той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати