Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев: Правителството насочи ударите си към ДАНС вместо да освободи министри

Политика

Стефан Янев: Правителството насочи ударите си към ДАНС вместо да освободи министри

Стефан Янев: Правителството насочи ударите си към ДАНС вместо да освободи министри - Tribune.bg
Снимка:

„В момента, в който човек от изпълнителна власт - министър или зам.-министър, не са си изпълнили задълженията в тази част на изборния процес, незабавно трябва да следва оставка. Тя е добре обоснована от всички тези неразбории. А те насочиха ударите си към ДАНС, която е подала тази информация“.

Това коментира лидерът на "Български възход" и бивш служебен премиер Стефан Янев пред Би Ти Ви.

Настоящият шеф на ДАНС Пламен Тончев бе назначен именно от неговото служебно правителство през 2021 г.

Запитан чие е решението да бъде избран той, Янев  отвърна така:

„Мой избор беше, избор на екипа на база на информацията, с която разполагахме в момента. ДАНС показа, че не е овладяна служба и не принадлежи на никого през годините. Ние си спомняме онзи запис, където овладяването на службите трябва да се случи. И тук започва шизофренията на правителството. Казва, че Шенген и еврозоната са приоритети, а се опитват да овладяват службите“.

Вчера премиерът Николай Денков настоя, че мотивите му за освобождаване на Тончев са издържани и напомни тези, с които бе освободен предшественика му - Димитър Георгиев - че той е в дългосрочен отпуск.

„Заварих председателя на ДАНС в дългосрочна отпуска от 6 месеца по негово желание. Някой може да го е забравил това“, подчерта Янев.

„Българската армия има нужда от бойни бронирани машини, дали ще са тези, които днес избра парламентът или друг тип, няма значение“, каза още той.

Според него важно било да се прецени дали те могат да работят със системи от дронове, но на този въпрос засега отговор нямало, коментира още той.

„Българските власти и политическата класа са длъжници на отбраната поне в последните 15-18 г. Много пъти съм казвал, че при влизането ни в НАТО бе прието, че не е необходимо да инвестираме в собствената си отбрана, защото сме в съюз, в който някой ще ни пази. Мисля, че има достатъчно доказателства, че това не е така“, подчерта Янев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети