Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени

Политика

Стефан Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени

Стефан Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени - Tribune.bg
Снимка:

Съветът по сигурността не е свикван от най-малко две години, посочи служебният премиер

Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната, изтъкна служебният премиер ген. Стефан Янев на свикания от него Съвет по сигурността във връзка с безпрецедентните санкции на САЩ, наложени по международния закон „Магнитски".

„Изключително тревожно е да получаваме информация отвън за корупционни практики, за които компетентните органи не са предприели нищо ефективно до момента. Нещо повече, те не само че не са предприели нищо ефективно, но има съмнение, че дори са катализирали развитието на корупционна среда“, изтъкна Янев. Служебният министър смята, че правителството освен да гарантира политическата стабилност в страната, следва да се ангажира с нови и адекватни политики за борба с корупцията.

,,Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна“, коментира ген Янев. Той предупреди, че е необходима консолидация на националните усилия за изкореняване на корупционните практики.

„Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост"', посочи премиерът.

По думите му политиката на страната следва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост.

В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата, всеки гражданин трябва да спазва закона и всеки да си плаща данъците.

Ген. Янев напомни, че поради липса на приложима нормативна уредба и на работещ парламент, който да приеме такава с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и други разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни от Службата за контрол на чуждестранни активи на Министерство на финансите на САЩ, правителството е приело решение, с което създава постоянна работна група.

„В тази работна група участие имат представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП със задача да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка в случай, че тази свързаност е прекратена“, обясни премиерът. Той напомни, че в сектор „Сигурност" са били установени сериозни пропуски и дефицити от страна на предишното управление.

„Вече споменах за някои от проблемите в структурите по отношение на спазването на принципа на политически неутралитет“, допълни Янев и уточни, че в рамките на закритата част на заседанието ще обсъди този проблем с членовете на Съвета. Премиерът изтъкна, че този Съвет по закон трябва да провежда редовни и извънредни заседания, като редовните следва да бъдат не по-малко от едно заседание на три месеца. „Съгласно разпоредбата на закона при осъществяване на дейността си Съветът по сигурността се подпомага от секретариат, но такъв секретариат до момента не е създаден, което е сериозен пропуск. Тази структура е ключова по отношение на процеса на управление на кризи“, заяви още Стефан Янев. Той изрази надежда скоро да има на разположение обобщен отчет за дейността Съвета по сигурността, за да може по-ефективно кабинетът да използва тази структура при управлението на кризи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети