Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стоев обеща на Захариева да не променя позицията ни за Северна Македония

Политика

Стоев обеща на Захариева да не променя позицията ни за Северна Македония

Стоев обеща на Захариева да не променя позицията ни за Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев в отговор на въпрос за това ще продължи ли да се придържа служебното правителство към досегашната позиция на България за РС Македония.

„Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на РСМ. Те са много насяно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца докато трае това служебно правителство“, добави още Светлан Стоев, който прие поста от Екатерина Захариева на церемония в МВнР.

Ако някой очаква или се опитва да спекулира с приоритетите на това правителство, мога да го уверя, че той не е на прав път, коментира Стоев.

„С господин г-н Стоев имах честта да работя 4 години, дългогодишен служител, 35-годишен стаж в МВнР. Той беше директор на държавния протокол по времето на най-важните председателства на България. Благодарение на него и екипа му за българското председателство се говори и до момента“, сподели Захариева. Тя допълни, че се радва за този избор на президента Румен Радев, защото е важно да има човек с опит в МВнР.

„Системата е голяма, отговорна и по време на избори поема голяма тежест –  за това изборите в чужбина да се организират добре и без сътресения“, обясни Захариева.

„за мен беше огромна отговорност и чест да представлявам страната си през тези 4 години. Успяхме да върнем темата за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани“, припомни тя. „Българската дипломация и бизнес доказа, че България е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и реализираме политики. Доказахме, че сме надежден член на НАТО. Не съм се колебала никога да защитя националните интереси на България, когато те бяха застрашавани“, каза още Захариева. Тя подчерта, че няма по-важно от националния интерес на България.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати