Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стоил Стоилов: Видеонаблюдението на изборите е щуротия, наложена заради градските партии

Политика

Стоил Стоилов: Видеонаблюдението на изборите е щуротия, наложена заради градските партии

Стоил Стоилов: Видеонаблюдението на изборите е щуротия, наложена заради градските партии - Tribune.bg
Снимка:

ЦИК трябва да даде отговор дали трябва да снимаме цялата бюлетина или част от нея

Нужни са отговори от ЦИК на редица въпроси относно видеонаблюдението по време на изборите на 2-ри април, за да стане ясна организацията на изборния процес. Такова мнение изрази бившият член на Обществения съвет на ЦИК и изборен наблюдател Стоил Стоилов пред Нова телевизия.

„Разстоянието, от което камерата ще снима, ще бъде различно. ЦИК трябва да даде отговор дали трябва да снимаме цялата бюлетина или част от нея. А как да разберем дали бюлетината е действителен глас, ако показваме само кръстчето? Няма указания по този детайл. Час по-скоро да се направи демонстрация и да се огласят правилата“, призова Стоилов.

Той обърна внимание на динамиката на недействителните гласове през годините. „През 2015 година на местните избори са 14%. Но през 2017 г. на парламентарни избори стават 5%. На европейските избори през 2019 година са 4%, и през същата година на местни избори стават 15%. На всичките избори има преференции, бюлетината е същата“, обясни Стоилов.

Експертът попита и на базата на какви анализи държавата прави тези инвестиции за видеонаблюдение предвид факта, че вече има похарчени близо 100 млн. лв за машини. „Ние нямаме анализ на какво се дължи това, че нашите протоколи са сбъркани и поправяни – на дизайна на протокола, на неграмотните членове на СИК, които ги подбират партиите,  или друго. За да се похарчат 60 млн. лв за машини, за да се избегнат тези неща, някой трябваше да направи една социологически значима извадка“, допълни той.

„Това е една щуротия, наложена заради градските партии, които нямат структури по места. Това е една илюзия, че някой ще може да гледа какво става“, категоричен е Стоил Стоилов.

Според него изборният ден ще продължи по-дълго от обикновено.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати