Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Столтенберг: България е високо ценен съюзник в НАТО, приветствам по-големите ѝ инвестиции в отбрана

Политика

Столтенберг: България е високо ценен съюзник в НАТО, приветствам по-големите ѝ инвестиции в отбрана

Столтенберг: България е високо ценен съюзник в НАТО, приветствам по-големите ѝ инвестиции в отбрана - Tribune.bg
Снимка:

Страната ни не е троянски кон на Русия в Алианса, подчерта премиерът Борисов

Трябва да инвестираме в нашата сигурност и приветствам, че България е започнала повече да инвестира в отбраната. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си българския премиер Бойко Борисов и посочи, че отново сме заявили готовност да изпълним критерия да отделяме 2% от БВП за отбрана.

„Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи своите ракети навсякъде“, подчерта генералният секретар на НАТО по повод договора за използване на ракети с малък и среден обсег.

„Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор. Свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, посочи Столтенберг.

„България не е троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„Търсим диалог с Русия, но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора“, заяви още премиерът. Той направи и уточнение, че поканата към генералния секретар на НАТО е изпратени преди много месеци – много преди да се знае, че руският премиер Дмитрий Медведев ще посети страната ни. Със Столтенберг не са обсъждани енергийни проекти, подчерта още премиерът по повод на някои интерпретации по темата.

„И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО… Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, посочи още Борисов.

Той още веднъж заяви, че е против военни кораби в Черно море извън ученията, които се правят, тъй като това ще попречи на развитието на туризма.

„Благодаря на България затова, че е толкова ангажиран и високо ценен съюзник в Алианса. Високо оценяваме вашата лоялност и ангажимент. България допринася за сигурността, участвате в различни мисии и операции на НАТО, играете стратегическа роля в региона на Черно море, допринасяте за борбата с тероризма“, заяви Столтенберг.

Той припомни, че тази година, когато Алиансът чества 70 години от създаването си, България отбеляза 15 години от присъединяването си към него.  Отбеляза и важната роля, която страната ни е изиграла за приемането на Северна Македония в НАТО.

Посещението на Столтенберг е на празника Баба Марта и генералният секретар бе с мартеничка на ревера си.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети