Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стоян Панчев: Много от мерките в списъка са контрапродуктивни

Политика

Стоян Панчев: Много от мерките в списъка са контрапродуктивни

Стоян Панчев: Много от мерките в списъка са контрапродуктивни - Tribune.bg
Снимка:

"Най-адекватната и универсално харесваната мярка е повишаването на прага за регистрация по ДДС, което ще даде пространство за дишане на най-малките бизнеси. Това нещо трябваше да се случи доста отдавна. Основният проблем е, че тази мярка ще започне да действа след 6 месеца. Другата хубава мярка е разширяване на програмата за ваучери за храна. ... Всички останали мерки в списъка са или контрапродуктивни, или не са правилно премислени в контекста на инфлационната криза".

Това коментира пред БНР Стоян Панчев, съосновател на Експертния клуб за икономика (ЕКИП) и политика и университетски преподавател.

Експертът потвърди констатацията на много други анализатори, че мерките на правителството не с антиинфлационни, а проинфлационни, защото, "когато чрез тези мерки предоставиш повече разполагаем доход в ръцете на българските граждани, това води до повече пазаруване, повече търсене, а това търсене вдига цените в икономиката, т.е. постига се проинфлационен ефект":

"Ако мерките са социални, тогава ще има определен социален ефект, но отново за сметка на това, че ще подхранваме инфлацията с тях".

В предаването "12+3" Стоян Панчев коментира и темата за влизането на България в еврозоната:

"Моята позиция е, че не само сега не трябва да влизаме, но и в бъдеще трябва да се ограничим от влизане в еврозоната".

Според него трябва да има референдум, на който гражданите да решат дали страната да приеме еврото. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Стоян Панчев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети