Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стоянов: Към момента няма опасност Русия да използва тактическо ядрено оръжие

Политика

Стоянов: Към момента няма опасност Русия да използва тактическо ядрено оръжие

Стоянов: Към момента няма опасност Русия да използва тактическо ядрено оръжие - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на отбраната обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът се задълбочава

Това, което се случва е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не води до решаване на конфликта, напротив – задълбочава го. Изостря се обстановката, но все пак моята оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване. Това заяви военният министър Димитър Стоянов пред журналисти след церемонията по валидиране на пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни, предават БТА и БГНЕС.

Коментарът му е по повод обявеното преди ден решение на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Министърът обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава.

„България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно от нея“, каза Стоянов. „Относно съвместно придобиване на 155-милиметрови снаряди – Българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, ние няма как в момента да сключим договор за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме нужда от тях“, категоричен бе военният министър.

Припомняме, че лидерите от Европейския съюз одобриха миналата седмица план за изпращане на един милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия.

„По отношение на предоставянето на един милион броя боеприпаси на Украйна – тези боеприпаси трябва да излязат от наличност от някои складове, а в българската армия няма такива снаряди, няма как да бъдат предоставени на Украйна, защото нямаме такъв калибър и все още не е употребяван от българската армия“, обясни Димитър Стоянов.

Той поясни, че Министерството на отбраната предоставя боеприпаси на ВМЗ ЕАД съгласно решение на НС за оказване на подкрепа за Украйна.

„В това решение пише, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от българската армия, които изтичат. Това сме и направили – предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ ЕАД. Къде ще отидат след това тези муниции, не мога да кажа. Това е решение на ВМЗ, но няма как да бъде предоставено оръжие без да има разрешение на комисията, която е към Министерството на икономиката“, каза още Димитър Стоянов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети